Αντίστροφη μέτρηση για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ΕΕ

Η διορία για να συμμορφωθεί και ποιες χώρες είναι διστακτικές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τουρκία, που έχει διορία έως και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Σεπτεμβρίου για να συμμορφωθεί, σταματώντας τις προκλήσεις κατά Ελλάδας - Κύπρου,  για να μην της επιβληθούν κυρώσεις.  Άλλες χώρες πάντως τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στον ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου και άλλες κρατούν αποστάσεις. 

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ "ΝΑΙ" ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΕΣ

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία λένε «ναι» στις κυρώσεις, ενώ η Ιταλία και η Μάλτα, παρότι συνυπέγραψαν τη διακήρυξη του Νότου για κυρώσεις, εμφανίζονται... διστακτικές, όπως και η Βουλγαρία. 

Στη "μέση" βρίσκεται η Γερμανία που έχει τον ρόλο του μεσολαβητή, ενώ οι υπόλοιπες χώρες παίζουν ακόμα το... παιχνίδι των καθυστερήσεων. Οι ισορροπίες, πάντως, αλλάζουν συνεχώς. 

ΜΠΟΡΕΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΛΛΙΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία. Ξέρετε ότι οι κυρώσεις χρειάζονται την ισχυρή συμφωνία μεταξύ κρατών - μελών... Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και να προστατέψουμε τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία απειλήθηκαν» διαμήνυσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ.    

Ενδεικτική της πίεσης που ασκείται ένθεν κακείθεν είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, Σαρλ Μισέλ, στην ΑΘήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε στο γραφείο του 

Μητσοτάκης: Έτοιμοι για άμεση εκκίνηση διερευνητικών επαφών με Τουρκία

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου και για το προσφυγικό. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ   

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ενδυναμώνει τις συμμαχίες της στην περιοχή με τον Νίκο Δένδια να υποδέχεται στην Αθήνα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Τη συνέχιση της οριοθέτησης της ΑΟΖ συζήτησαν Δένδιας και Αιγύπτιος ΥΠΕΞ 

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Σήμερα στο ΝΑΤΟ διεξήχθη ο 3ος γύρος του στρατιωτικού τεχνικού διαλόγου για την απεμπλοκή των δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας από την περιοχή. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΑΜΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Η ελληνική πλευρά δεν ξεχνά πάντως και τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση ΑΟΖ με την Αλβανία. Σε περίπου μια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δειπνήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα,  ο οποίος, όμως, έσπευσε προηγουμένως να συναντηθεί με τον πολιτικό του μέντορα, Ταγίπ Ερντογάν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top