Μητσοτάκης: Έτοιμοι για άμεση εκκίνηση διερευνητικών επαφών με Τουρκία

«Το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών»

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αρκεί να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής από τη γειτονική χώρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μπορέλ για Τουρκία: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις

«Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό, για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

«Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ διακυβεύονται συμφέροντα της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν στη Μόρια, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πως ήδη έχει οργανωθεί ένα κέντρο με πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές, που επικρατούσαν στη Μόρια.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει σιγά – σιγά και να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως απαιτείται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών.

«Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση», ξεκαθάρισε.

Μισέλ: Ευρωπαϊκό το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ» είπε, από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως «είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».  

Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως  «αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ». 

Για το μεταναστευτικό, είπε πως ήθελε να δει με τα μάτια του «την πραγματικότητα, που θα αντιμετωπίσουμε» και σημείωσε ότι «καταλαβαίνουμε την ευθύνη που ανέλαβε η Ελλάδα απέναντι σε ένα γεγονός τόσο βίαιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top