Μητσοτάκης: «Ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα τον ανακοινώσω εγώ»

«Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα»

Απολογισμό για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ έκανε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης και άνοιξε τα χαρτιά του για εκλογές, ανασχηματισμό και το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας. 

Γενέθλια σήμερα για την κυβέρνηση – Ο απολογισμός του ενός χρόνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε όμως ότι όλες τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε από τον ίδιο. 

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει τον χρόνο αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ήταν το lockdown της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

«Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση», είπε.

Διψήφια διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση - Τι ανησυχεί τους πολίτες

Όσον αφορά στις εκλογές επανέλαβε πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ για την οικονομίας παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, αλλά πάει καλά. 

Ακούστε ένα κομμάτι της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως ο χειμώνας αναμένεται ακόμα πιο δύσκολος, όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας όμως πως πλέον είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο και εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Τη λειτουργία της γραμμής μετρό προς Νίκαια εγκαινίασε ο Μητσοτάκης    

«Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι, να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις. Αλλά τώρα είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις εικόνες συνωστισμού, ενώ για τα πανηγύρια τόνισε:

«Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε επίσης πως έχει ζητήσει από την επιτροπή λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση, ενώ αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα είπε πως γίνεται διαχείριση με επαγγελματισμό. 

Μητσοτάκης στους FT: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα»

Εκτίμησε πως δε θα χρειαστεί ξανά γενικό lockdown και σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρχουν στοχευμένες καραντίνες.

Μητσοτάκης για τα Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

«Δε θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δε θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ», είπε και συνέχισε:

«Για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο για διάλογο. Έχω πει πολλές φορές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν θα σας πως με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε αλλά η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της».

Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Σημείωσε ακόμα πως δεν είναι ακριβές ότι το τηλεφώνημα αυτό έγινε με μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας πως δε χρειάζονται διαμεσολαβητές για να επικοινωνήσουν οι δύο ηγέτες. 

Για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είπε πως αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί κανείς και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Τέλος αναφερόμενος στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Άγκυρα ότι εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες.

Για τα σκάνδαλα Novartis και Καλογρίτσα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σκάνδαλα που έχουν μονοπωλήσει την πολιτική ζωή της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζοντας ότι η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. Σημείωσε μάλιστα ότι με βάση το πόρισμα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά στον κ. Παπαγγελόπουλο.

«Το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου αλλά είναι καινούρια όλα αυτά; Είχα μιλήσει γι’ αυτά στην Βουλή από τότε και το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα όπως το ΣτΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η καλύτερη απάντησε σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας. Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη και πιο ισχυρή», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Απευθύνθηκε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να πάρει θέση για όσα έχουν έρθει στο φως σχετικά με το σκάνδαλο Καλογρίτσα και πρόσθεσε πως η αποπομπή του Νίκου Παππά είναι μονόδρομος. 

«Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Το οφείλει ο κ. Τσίπρας και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση», είπε.

Τέλος αναφερόμενος στη λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν για τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» είπε ότι δόθηκε στην δημοσιότητα μόνο όταν πληρώθηκαν τα ποσά.

«Δε θεωρώ ότι εδώ έγινε κάτι λάθος. Και εσείς το ξέρετε και εγώ το ξέρω και η οικογένειά μου το ξέρει πολύ καλά τι έγινε. Η μόνη δικαιολογημένη κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε από την αρχή ότι αναθέσαμε σε μια εταιρεία να μοιράσει τα ποσά. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση», τόνισε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top