Χαρδαλιάς: Πού επιτρέπεται η μετακίνηση στην Ελλάδα από τη Δευτέρα  

Οι κανόνες για μετακίνηση με τα πλοία και η παράταση αναστολής πτήσεων    

Ελεύθερη θα είναι η μετακίνηση πολιτών από διαφορετικές περιφερειακές ενότητες στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια από τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς,  κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.    

Κορωνοϊός: 40 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 31/5 η αναστολή πτήσεων από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, όπως και η μετακίνηση πολιτών από και προς άλλες βαλκανικές χώρες μέχρι τις 14/6 (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία).   

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε αναλυτικά στους κανόνες και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.   

TA ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΝΩΝΙΕΣ 

Στα μέτρα για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, περιλαμβάνουν,  όπως είχε αποφασισθεί νωρίτερα από το υπουργείο Ναυτιλίας:

1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.

4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

9.Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ).

14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

  
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top