Σε τρία στάδια η άρση των μέτρων: Τι θα ανακοινώσει αύριο ο Μητσοτάκης

Δύο μήνες θα διαρκέσει το σχέδιο απεγκλωβισμού

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αύριο, Τρίτη, με διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Άρση καραντίνας: Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχε συνεχείς συσκέψεις με συνεργάτες του, στις οποίες εξετάστηκαν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι πως η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή, ενώ σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία. 

Ο κ. Μητοστάκης στο διάγγελμά του αναμένεται να εξηγήσει στους πολίτες πως το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα έχει διάρκεια έως δύο μήνες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, κάποια περιοριστικά μέτρα να επιστρέψουν σε περίπτωση που παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέα έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Για τον λόγο αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης θα αξιολογείται διαρκώς και τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα υγείας. 

Στη νέα κανονικότητα που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και η διατήρηση των αποστάσεων. 

Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων – Ανοίγουν σήμερα τα υποθηκοφυλακεία

Σήμερα γίνεται η αρχή της άρσης των μέτρων με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, των κτηματολογικών γραφείων, και των γραμματειών των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. 

Πρωτομαγιά όπως Πάσχα: Μπλόκα με 3.000 αστυνομικούς σε βουνό και θάλασσα

Την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με το πλάνο ν’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής κτλ., στα οποία όμως θα τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

11 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα διεξαχθούν στις 10 Ιουνίου. 

Σταδιακό άνοιγμα όλων των σχολείων ακόμα και με βάρδιες πρωί και απόγευμα

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, έως τα τέλη Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί επί της υγείας. 

Επανεκκίνηση στον τουρισμό

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες ετήσιας λειτουργίας και τέλη με αρχές Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα σε όλη τη χώρα. 

Κορωνοϊός: Το «σύνδρομο του ακορντεόν» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα εστίασης, όμως θα λειτουργήσουν μόνο με τραπεζάκια έξω, τα οποία θα έχουν απόσταση το ένα από το άλλο ενάμιση με δύο μέτρα και θα τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα υγιεινής. 

Καταργούνται τα SMS στο 13033

Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αναμένεται επίσης να καταργηθούν τα SMS στο 13033 και η βεβαίωση μετακίνησης, όμως θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. 

Κενό ασφαλείας στο 13033: Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε αυτό το μήνυμα

Για παράδειγμα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα όρια του νομού της μόνιμης κατοικίας, αλλά όχι στην επαρχία. Έτσι όποιος θα θελήσει να πάει στο εξοχικό ή στο χωριό του δε θα μπορεί να το κάνει. 

Τέλος, όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής δήλωσε πως εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επιβάτες, ενώ εξετάζεται και η αλλαγή των ωρών πρωινής προσέλευσης στην εργασία για το δημόσιο και τα εμπορικά καταστήματα, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top