Κορωνοϊός: Το «σύνδρομο του ακορντεόν» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Οι φόβοι για νέα φάση έξαρσης

Εξέταση DNA

Όταν έγιναν οι πρώτες συσκέψεις υπό τον κ. Τσιόδρα, για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, εκφράζονταν φόβοι για 20πλάσια θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί ως σήμερα και υπήρχαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 2.000-3.000 νεκρούς.

Τότε, η πρώτη ανησυχία ήταν το τι θα γίνει με τις ΜΕΘ, που ήταν εξαιρετικά λίγες. Υπήρξαν σκέψεις, τότε, για μετατροπή γυμναστηρίων σε νοσηλευτικές μονάδες αλλά και αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών.

Παράλληλα, υπήρχαν σκέψεις να ενεργοποιηθούν  τέσσερα φορητά νεκροτομεία-ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με σχέδιο για μαζικές απώλειες που υπήρχε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επιπλέον, θα ενεργοποιείτο ένας αντίστοιχος ψυχόμενος χώρος, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων, στο Σχιστό.

Αποφασίζει χαλάρωση των μέτρων ο Μητσοτάκης

Τίποτα από αυτά, όμως, δε χρειάστηκε, καθώς οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα και τα μέτρα απέδωσαν καλά έως σήμερα.

Κορωνοϊός: Κι άλλος νεκρός - Στα 115 τα θύματα της πανδημίας

Ωστόσο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κατά του εφησυχασμού, λέγοντας πως υπάρχει πάντα ο φόβος του «ακορντεόν της επιδημίας», όπου η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες.

Κι έτσι να υπάρχουν εξάρσεις της νόσου του Αγίου Πνεύματος ή πλέον μέσα στο καλοκαίρι, όπου μια νέα καραντίνα, με τον διασκορπισμό των Ελλήνων και ενός αριθμού ξένων τουριστών σε θέρετρα, θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι περιπτώσεις Βελγίου και Πορτογαλίας

Για να προσδιορίσουν τον κίνδυνο που επέρχεται, οι έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν τις περιπτώσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας που έχουν μεγάλο αριθμό νεκρών, παρότι και αυτές απέφυγαν τις μοιραίες καθυστερήσεις.

Οταν το Βέλγιο έκλεινε τα σχολεία, τα καταστήματα κ.λπ. στις 13 Μαρτίου, είχαν μόλις 559 κρούσματα – με μικρές διαφορές με την Ελλάδα – και μόλις τρεις θανάτους, όμως ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί λόγω της συγκεκριμένης μικρής καθυστέρησης σε 35.000 κρούσματα και σε 4.500 θανάτους.

Στην Πορτογαλία έκλεισαν τα σχολεία και τα εστιατόρια στις 12 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 78, και τα καταστήματα στις 19 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν 786 με τέσσερις νεκρούς. Κι όμως, η συγκεκριμένη χώρα έφτασε σήμερα να έχει περίπου 18.500 κρούσματα, με περισσότερους από 600 θανάτους.

Κι αυτό είναι ένα δείγμα του κινδύνου που διατρέχει και η Ελλάδα, στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 8.000-10.000 αφανείς φορείς του ιού. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθεί η κυκλοφορία στους δρόμους κατά 40%-50%, θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top