Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο μετά τις σκηνές πολέμου που εκτυλίχθηκαν

Σάλος με τη χυδαία χειρονομία του Περιφερειάρχη σε βάρος του πρωθυπουργού

Δείτε το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων για τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο

Οι άγριες συγκρούσεις που εκτυλίχθηκαν χθες σε Λέσβο και Χίο μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να αποφασίζει σε έκτακτη σύσκεψη την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα δύο αυτά νησιά. 

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά: Τραυματίστηκαν 43 αστυνομικοί στη Λέσβο

Η κατάσταση χθες ξέφυγε από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα να καταγραφούν σκηνές ντροπής. Από τη μια κάτοικοι της Χίου εισέβαλαν σε ξενοδοχείο, όπου κοιμόντουσαν άνδρες των ΜΑΤ και τους ξυλοκόπησαν, ενώ από την άλλη, αστυνομικοί κατέστρεψαν περιουσίες κατοίκων. 

Η επίθεση των κατοίκων εναντίον ανδρών των ΜΑΤ στο ξενοδοχείο, όπου έμεναν στη Χίο - πηγή: alithia.gr

 Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, για να εκτονώσει όμως την κατάσταση αποφάσισε να αποσύρει τα ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο. 

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο

Η απόφαση ελήφθη μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Θράκη, ο οποίος συγκάλεσε κλειστή σύσκεψη με τους υπουργούς Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Μυρίζει» μπαρούτι στα νησιά: Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο για κλειστές δομές

Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τη χυδαία χειρονομία Μουτζούρη

Έντονος είναι ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση και για τη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη, ο οποίος σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media φαίνεται να κάνει μια χυδαία χειρονομία λέγοντας στο τηλέφωνο «να κι αν είναι οργισμένος ο Μητσοτάκης».

Ενδεικτικό του εκνευρισμού στο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ. Μουτζούρης αποκλείστηκε τελικά από τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με φορείς του Βορείου Αιγαίου που έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε κάτι να πούμε με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να είναι περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Το κλίμα για τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο Μαξίμου είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς του αποδίδεται μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ένταση και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. 

Κρίσιμη η σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου

Η σημερινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου για το Μεταναστευτικό κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη από την κυβέρνηση. 

Εντολή Μητσοτάκη: Mερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο - Χίο!

Η απόφασή της να αποσύρει τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Χίο και τη Λέσβο αποτελεί ένα βήμα για την εκτόνωση της έντασης των τελευταίων ημερών, ώστε το κλίμα στη σημερινή σύσκεψη να είναι πιο ήρεμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει διπλό μήνυμα στους τοπικούς φορείς των νησιών. 

Από τη μία πλευρά θα τους καλέσει να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση κι από την άλλη θα ζητήσει για μία ακόμη φορά συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους τους εφόσον εμμένουν ν’ αρνούνται το κυβερνητικό σχέδιο, καλώντας τους έτσι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο κράτος, αλλά και τους πολίτες που εκπροσωπούν.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Μηταράκη μέσω ΚΕΔΕ για Λέσβο - Χίο

Συζήτηση για το μεταναστευτικό θα γίνει και στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 12:00, καθώς στην ατζέντα του επισήμως βρίσκονται νομοθετικές πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργείου για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και άλλα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του μεταναστευτικού στο σύνολό του.

Γενική απεργία και σήμερα

Με αποφάσεις των διοικήσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα 27.02.2020 η γενική απεργία στο νησί.

Το πρωί, στις 10.30, θα γίνει στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», σύμφωνα με τους διαδηλωτές
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top