Ορκίστηκε Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Μηταράκης

Αναπληρωτής υπουργός ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Ορκίστηκε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης,  μέχρι σήμερα υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από την ανακοίνωση της επανασύστασης ανεξάρτητου Υπουργείου νωρίτερα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.  

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίρει τους Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουμουτσάκο αμέσως μετά την ορκωμοσία τους  

Κ. Μακρή: Το μεταναστευτικό η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης

Οι ανακοινώσεις έγιναν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. 

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα παραμείνει, αλλά σε ανεξάρτητο Υπουργείο πλέον, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Έως σήμερα, υπήρχε υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πέταξαν μπουκάλια στη Χίο - Προπηλάκισαν τον Μηταράκη
 

«Η κυβέρνηση ακολούθησε από την πρώτη στιγμή διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό/μεταναστευτικό», είπε ο κ. Πέτσας, παραθέτοντας τα τέσσερα σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης:

- Φύλαξη των συνόρων μας

- Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου

- Αυξημένες επιστροφές

- Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

«Όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ορκωμοσία του κ. Μηταράκη θα γίνει εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τσίπρας: Κατάλαβε την γκάφα του ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε την επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για «γκάφα ολκής» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την κατάργησή του ως αυτόνομο υπουργείο.

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη, που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό», έγραψε στο twitter.

Απάντηση Πέτσα: Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα, με τον Στέλιο Πέτσα να δηλώνει πως «γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα».

«Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Γκάφα είναι να μην ξέρεις ότι η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι το ίδιο νησί. Γκάφα είναι να λένε οι υπουργοί σου ότι οι μετανάστες "λιάζονται" πριν "εξαφανιστούν". Δεν είναι όμως απλά μια ακόμη γκάφα, να σε ερευνά η OLAF για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αντίθετα, η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνεκτικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Και παρεμβαίνει με αίσθημα ευθύνης όπου χρειάζεται. Ιδίως μάλιστα όταν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό διογκώνεται σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Το βιογραφικό του Νότη Μηταράκη

Ο Παναγιώτης Μηταράκης ήταν έως σήμερα Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB). 

Το 2012 (Μάιος & Ιούνιος) εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 (Ιανουάριος & Σεπτέμβριος) και το 2019 Βουλευτής Χίου. Επίσης, το 2019 διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010. 

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst - CFA). Έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε το 1972 και είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top