Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και για τη Λιβύη, με «μπλόκο» στην Τουρκία

Το ανακοινωθέν του Καΐρου και η προέλαση του Χαφτάρ

Οι μάχες μαίνονται έξω από την Τρίπολη της Λιβύης. Την ίδια ώρα εντείνεται το παιγνίδι στη διπλωματική σκακιέρα με σταθερό στόχο της Ελλάδας να ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. Ισχυρός μας σύμμαχος η Γαλλία. 

Δυνάμεις Χαφτάρ: «Πλησιάζουμε στην Τρίπολη»-Τουρκία: Θα στείλουμε στρατό!

Ο ΧΑΦΤΑΡ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΣΗΝΙΟ

Ο στρατός του στρατηγού Χαφτάρ σφυροκοπά ανελέητα θέσεις τζιχαντιστών στη Λιβύη.  Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Τρίπολης, με στόχο να εκδιώξει τον φιλότουρκο κυβερνήτη Σάρατζ. 

Ωστόσο, ο Ερντογάν με δημοσιεύματα στον φιλικό του Τύπο, επιχειρεί να προκαταλάβει καταστάσεις. Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ τονίζει πως η συμφωνία για την ΑΟΖ θα πρέπει να είναι δεσμευτική και για τον Χαφτάρ.

Η ΛΙΒΥΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΚΑΙ ΡΩ

Την ίδια ώρα με επιστολή στον ΟΗΕ η κυβέρνηση Σάραζ αμφισβητεί τα δικαιώματα της Στρογγύλης και της Ρω σε ΑΟΖ διότι δεν έχουν, όπως υποστηρίζουν, οικονομική ζωή. 

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Φρένο στον προκλητικό Ερντογάν βάζει το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.  «Οι δύο συμφωνίες παρουσιάζουν απειλή στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και πυροδοτούν επικίνδυνη κλιμάκωση στη σύγκρουση» διαμήνυσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Δένδιας: Ομοφωνία στην πενταμερή – Άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, ανέφερε: «Η υπογραφή των πρωτοκόλλων συμφωνίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Τουρκία και τη λιβυκή κυβέρνηση είναι ένα θέμα μεγάλης ανησυχίας.

Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Δένδιας για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ

Με υποτονικό τρόπο αντέδρασε η Άγκυρα.  «Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Κάιρο βασίζεται σε καθόλα εξωπραγματικά επιχειρήματα» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.    

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΕΣΒΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Ο Νϊκος Δένδιας είχε σήμερα διαδοχικές επαφές με τους Πρέσβης της Ιταλίας και της Ρωσίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πάει στην Αγκυρα και ξεκινά διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top