Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Τι είπε για όλα τα μεγάλα ζητήματα σε συνέντευξή του

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους», τονίζει σε εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόσωπο της χρονιάς ο Μητσοτάκης στη δημοσκόπηση της MRB

Όπως εξήγησε το μπόνους θα είναι κλιμακωτό, ενώ κάλεσε  τους πολίτες να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν σε στις εκλογές του 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική και αν θα επιθυμούσαν μια συμμαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνον αυτή θα εξασφάλιζε τότε πλειοψηφία στην Βουλή. «Δεν θα επρόκειτο, άραγε, για αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου που μόλις είχαν δώσει;», διερωτάται τονίζοντας πως «η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση».

Πεζοπορία στα βουνά του Μετσόβου για τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός «πετάει το γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».

Όπως δηλώνει επίσης ο  κ. Μητσοτάκης αν εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.

Ο ίδιος περιγράφει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως  πρόσωπο που πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους και γι’ αυτό θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά επισημαίνει ότι αν δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την Τουρκία η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί την προτιμότερη επιλογή με αντικείμενο τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων σημειώνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος θεωρεί ότι διαμορφώνεται εκτός από την πολιτική και μια κοινωνική  πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία. 

O διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη - Δένδια

Με αφορμή την επικείμενη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και στην έναρξη της συζήτησης για την προμήθεια αεροσκαφών F-35 όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. 

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης από την Αριστερά ότι επιχειρεί να περιορίσει κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά της απεργίας και των διαδηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως τα κοινωνικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.

«Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο. Εξίσου, συνεπώς, θα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται. Με κανόνες. Γιατί η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες. Και κανόνες θα υπάρχουν και στο πλαίσιο των οργανωμένων διαμαρτυριών» τονίζει.  

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  ότι ο νόμος 1264 του 1982 για τις απεργίες «θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top