Ανικανότητα και αδυναμία της Αθήνας η απέλαση Λίβυου Πρέσβη, δηλώνει ο Ακάρ

O Τούρκος ΥΕΘΑ ισχυρίζεται πως η Άγκυρα επιθυμεί λογικές προσεγγίσεις

Ο Χουλουσί Ακάρ

Ως ανικανότητα και αδυναμία της Αθήνας χαρακτηρίζει ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας την απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι παρορμητικές κινήσεις προκαλούν ένταση και πως η Τουρκία επιθυμεί λογικές προσεγγίσεις. 

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκους Υπουργός Άμυνας είπε ότι λόγω των γεγονότων στη Λιβύη είχαν διακοπεί οι εργασίες και ξεκίνησαν πάλι το 2018. “Έγιναν διαπραγματεύσεις, συζητησεις. Εκεί προέκυψε ένας δρόμος λύσης. Αυτά δεν είναι πράγματα που έγιναν σε μια μέρα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (της Λιβύης) είναι κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στις 27 Νοεμβρίου υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας. Εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση και την βουλή της Λιβύης, στάλθηκε στα ΗΕ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας: “Εμείς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας. Θέλω να θέσω υπόψη σας ότι ε κανένα τρόπο δεν είναι εναντίον άλλων χωρών, δεν έχει καμιά έννοια παραβίασης εναντίον τους, είναι μια συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας”.

ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία: Θα ζητήσει κυρώσεις η κυβέρνηση;

Ο Τούρκος Υπουργός είπε “είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τους άλλους γείτονές μας”. Ανέφερε ότι ο Πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα απελάθηκε και σχολίασε ότι “αυτό το αξιολογούμε ως ανικανότητα, ως αδυναμία και θέλω να ανακοινώσω ότι δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Οι παρορμητικές κινήσεις προκαλούν ένταση. Επιθυμούμε γνωστικές και λογικές προσεγγίσεις”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι στο Λονδίνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι “αυτή η εξέλιξη εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο”. 

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι θέμα ανατολικής Μεσογείου για την Τουρκία και πως κατέβαλαν προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου τους σε όλες τις περιοχές.

“Εμείς εδώ πραγματικά στηρίζουμε την καλή γειτονία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Βλέπουμε ότι οι συνομιλητές μας έχουν κάποιες προκαταλήψεις. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα. Θέλουμε να πούμε ότι δεν θα έχουν ισχύ οι λύσης στις οποίες δεν συμμετέχει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Έγινε μια συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, υπάρχουν εγγυήσεις, ας καθίσουμε να συζητήσουμε. Μπορείτε εσείς αυτό να το δεχτείτε ως δίκαιο αγνοώντας τους Τ/Κ αδελφούς μας; Οι Έλληνες γείτονές μας κάθε φορά απευθυνόμενοι στην ΕΕ, παίρνοντας τη στηριξή τους, διαστρευλώνουν τα γεγονότα με παράλογες εκφράσεις. Με τη στήριξη της ΕΕ δεν γίνεται. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε, εμείς είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων. Εάν εσείς λέτε συνέχεια ‘σε εμένα, σε εμένα’ , όλοι το λένε ότι δεν θα υπάρξει λύση γι αυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές στο τραπέζι με λογική και υπομονή. Οι συνομιλίες αυτές θα είναι επικεντρωμένες στη λύση”, ανέφερε.

Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top