ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία: Θα ζητήσει κυρώσεις η κυβέρνηση;

Αιχμές Ραγκούση για αστυνομική βία

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

Επίθεση στην κυβέρνηση για την τουρκική προκλητικότητα εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως παρακολουθεί αμέτοχο τις εξελίξεις.

Η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει κυρώσεις για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ενώ αφήνει αιχμές και για την απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου από την 5η συνάντηση «της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό, που άρχισε τον Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση και τουρκική προκλητικότητα

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να κρατιούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση. Όσο όμως αποτελεί ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τηρεί αυτόν τον κανόνα, άλλο τόσο αποτελεί και υποχρέωσή της να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση.

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι σε κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα ΜΟΕ με τη γείτονα και οι διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, η Ελληνική Κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Μπορεί, λοιπόν, κάποιος από την κυβέρνηση να μπει στον κόπο ενημερώσει με υπευθυνότητα τον ελληνικό λαό για τα εξής κρίσιμα ζητήματα;

1. Χθες ο ΥΠΑΜ υπογράμμισε ότι "Δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις" την ίδια μέρα που ο ΥΠ.ΕΞ. ανακοίνωσε πως κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "συμφωνήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων για ΜΟΕ". 

Δυστυχώς, λοιπόν, η έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας στο ζήτημα του διάλογου ΜΟΕ με την Τουρκία συνεχίζεται. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποιά είναι εν τέλει η θέση της χώρας μας;

2. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται η 5η συνάντηση, της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό που άρχισε τον Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό γιατί η Ελλάδα δεν είναι παρούσα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συμμετάσχει;

3. Τέλος, στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας. Μπορεί κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, αν ο ΥΠΕΞ που συμμετέχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή κυρώσεων κατά πρόσωπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και την θέσπιση αντιστοίχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης;

Ή αρκούν οι δηλώσεις κατά της Τουρκίας που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη;

Αιχμές από Ραγκούση για αστυνομική βία

«Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ζοφερή κι απολύτως ανησυχητική περίοδο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με «τις αναφορές αστυνομικής βίας» μετά την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.

«Την ώρα που υποτίθεται πως με ειλικρινή πρόθεση ελέγχου το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στον εθνικό μηχανισμό διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη βίντεο και αναφορές αστυνομικής βίας για να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα, η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε με τη χθεσινοβραδινή -θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτη-ανακοίνωση του ΥΠΡΟΠΟ και εξέδωσε πόρισμα. Έβγαλε ήδη συμπέρασμα. “Τίποτε δεν συνέβη, όλα -βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου- είναι ψέματα”» αναφέρει ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του.

Και προσθέτει: «Αναμφίβολα, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη εκδήλωση φαινομένων κυβερνητικής κακοποίησης του κράτους δικαίου και της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλλει όλων μας τη νοημοσύνη. Πολιτών, Βουλής, κομμάτων, ΜΜΕ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top