Ομπρέλα προστασίας στην Ελλάδα η Αμυντική Συμφωνία με ΗΠΑ

Τα σημεία - κλειδιάς της συμφωνίας

Μια ομπρέλα προστασίας πάνω από την Ελλάδα ανοίγει η Αμυντική Συμφωνία με τις Ηνωμενες Πολιτείες που υπεγράφη χθες.

Οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλη ικανοποίηση στην Αθήνα και εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Οι υπογραφές έπεσαν μετά από τρείς συναντήσεις του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο και πολύμηνες σκληρες διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών.

Η συμφωνία επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινό μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο όπου ο «ταραξίας» γείτονας τα παίζει όλα για όλα.

«H απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ουσιαστικά προσφέρει διευκολύνσεις και ενισχύει την αμερικανική παρουσία στην Ελληνική επικράτεια και οπωσδήποτε στο βαθμό που τα συμφέροντα πηγαίνουν παράλληλα με τα αμερικανικά  Αυτό μας προσφέρει και μια  τρόπον τινά θωράκιση απέναντι στoν εξ ανατολών κίνδυνο», τονίζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ταγιπ Ερντογάν, πάντως, κάνει πως δεν καταλαβαίνει και απειλεί να ξεκινήσει από τη Δευτέρα κιόλας τις  γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα σημεία – κλειδιά της συμφωνίας 

Πέντε είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Αυτά αφορούν:

1. Τις βάσεις της Σούδας, οι οποίες αποτελούν  για τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγική περιοχή. Οι Αμερικανοί θέλουν να δημιουργήσουν τις δομές, που θα είναι ικανές να φιλοξενήσουν περισσότερα πλοία του 6ου Αμερικανικού στόλου, ακόμη και αεροπλανοφόρο.

2. Επίσης, δίπλα στη Σούδα βρίσκεται η 115 Πτέρυγα Μάχης. Εκεί θέλουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα ικανό αριθμό αεροσκαφών, επιπέδου σμήνους, για τα δικά τους πολεμικά αεροσκάφη. 

3. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα τελευταία χρόνια έχει  κεντρίσει το ενδιαφέρον το ενδιαφέρον ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι αμερικανοί ήδη έχουν δαπανήσει 2,3 εκ, δολάρια.

4. Η Συμφωνία αναβαθμίζει γεωστρατηγικά το Στεφανοβίκειο του Βόλου την Έδρα της πρώτης ταξιαρχίας στρατού. Οι Αμερικανοί  θέλουν να δημιουργήσουν και εκεί δομές για τα δικά τους ελικόπτερα, ενώ ήδη  φτάνουν στην Ελλάδα 400 αμερικανοί.

5. Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, τέλος, έχουν εγκατασταθεί τα αμερικανικά m-q9 reaper. Τα υπερσύγρονα drones θα παραμείνουν εκεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top