Σαμοθράκη: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το χάος με τα πλοία

Στον εισαγγελέα ο φάκελος για την διακοπή των δρομολογίων

Η δρομολόγηση μόνιμων λύσεων στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης και η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές του νησιού, αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του STAR

Τα μέτρα για τη Σαμοθράκη

  • Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.
  • Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.
  • Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού. 
  • Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Σαμοθράκη: Στον εισαγγελέα ο φάκελος για μη εκτέλεση δρομολογίων των πλοίων

Αναφορικά με τη διερεύνηση των αιτιών της διακοπής των δρομολογίων, που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε χθες σε απολογία τον ανάδοχο, ενώ η Λιμενική Αρχή Αλεξανδρούπολης διαβίβασε σήμερα το σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Μητσοτάκης: Ευρεία σύσκεψη για τη Σαμοθράκη - Ενοχλημένος ο πρωθυπουργός

Το πρόβλημα στη Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή 11 Αυγούστου, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη, κάτι που είχε επαναληφθεί στις αρχές του 2019 και είχε διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Από την Κυριακή, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας-Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ».

Ακραίες συνθήκες βίωσαν χιλιάδες πολίτες στο νησί από τον πολυήμερο αποκλεισμό λόγω κακών καιρικών συνθηκών και βλαβών στα πλοία ακτοπλοίας / Φωτογραφία: INTIME

Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των τουριστών στη Σαμοθράκη: Πολιόρκησαν πλοίο

Σαμοθράκη: Τουρίστες επισπεύδουν την αναχώρησή τους από το νησί

Οι λύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πρόβλημα στη Σαμοθράκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό-οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης, που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου κι έτσι το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή τη φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET», δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη.

Λύση στο πρόβλημα της Σαμοθράκης – Tα δρομολόγια που προγραμματίστηκαν

Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ», το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος, καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Επεσήμαναν μάλιστα πως το πλοίο που θα εντοπισθεί είτε θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, είτε θα φύγει από άλλη γραμμή, για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

Από την κυβέρνηση επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών. Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό είχε ο Δήμος Σαμοθράκης. Επίσης, διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του «ΑΝΑΞ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων). Το πλοίο πραγματοποιεί τέσσερα (4) δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε (5) ημερών. Παράλληλα, εξασφαλίστηκαν 69.000 ευρώ για τη συνέχιση των δρομολογίων του «ΑΝΑΞ» για επιπλέον επτά ημέρες.

Πώς προέκυψε το πρόβλημα στη Σαμοθράκη

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως το λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, καθώς, όπως έλεγαν, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αυτή αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις, οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του, με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, πρόσθεταν πάντως πως εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

Πέτσας για Σαμοθράκη: «Έπρεπε να διατεθούν κονδύλια για το λιμάνι»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ΣΑΟΣ» έπρεπε να επιστρέψει στα δρομολόγιά του, έχοντας επισκευάσει τις βλάβες του. Ωστόσο, η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε ότι αυτό δε θα γίνει. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο Ναυτιλίας, συνεννοήθηκε με την εταιρία του «ANDROS JET», για τη συνέχιση των δρομολογίων του, στην γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης (για το Σαββατοκύριακο είχε ήδη ανακοινώσει τα δρομολόγια το υπ. Ναυτιλίας). Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 25/8 η ναύλωση του ΑΝΑΞ για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ο Πλακιωτάκης καλεί σε «απολογία» τους υπεύθυνους για το χάος στην Σαμοθράκη

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιώτακης κάλεσε σε ακρόαση τους κατά νόμο υπεύθυνους διαχείρισης των επιβατών οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ II» και «ΣAONHΣOΣ» για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων στη γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις σήμερα για τη Σαμοθράκη

Η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 13:00 με τη συμμετοχή των υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμού του κυβερνητικού έργου, 'Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.

Ακολουθεί σύσκεψη το απόγευμα στις 17:00 με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου, επίσης υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμού του Κυβερνητικού έργου, 'Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, των βουλευτών Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου, Σταύρου Κελέτση, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου, του απερχόμενου δημάρχου Σαμοθράκης, Αθανάσιου Βίτσα, και του νέου δημάρχου Σαμοθράκης, Νικόλαου Γαλατούμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top