Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ - ρύθμιση φόρων

Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή και αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

Συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το  φορολογικό  νομοσχέδιο,  το οποίο αφορά  μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις για οφειλές προς την εφορία.

Η συζήτηση στην Επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα  με τη  διαδικασία του κατεπείγοντος,   ενώ αύριο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο  από την Ολομέλεια.

«Το  φορολογικό νομοσχέδιο που θέτει δύο προτεραιότητες στην βάση των δυνατοτήτων που έχουμε και βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε. Η  πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά  κατά 22% και από το 2019 όλοι οι ιδιοκτήτες θα δουν μείωση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.  

Πόσο και πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ το 2019 – Αναλυτικά παραδείγματα

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση  της ΝΔ είχε ανακοινώσει προεκλογικά ότι θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και  άλλων φοροεπιβαρύνσεων  από το 2020.

«Με τη ρύθμιση της ΝΔ ανακουφίζονται άμεσα χιλιάδες ιδιοκτήτες μικροί μα και η μεσαία τάξη και τονώνονται τα πιστωτικά ιδρύματα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ  

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 αναλυτικά προβλέπεται η  παρακάτω μείωση  σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2018:
- 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
- 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ
- 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
- 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται ότι θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν (Σεπτέμβριο).

ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ

Η  ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας βελτιώνεται  στα σημεία που αφορούν την ελάχιστη δόση,  η οποία μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ  ενώ το επιτόκιο μειώνεται στο 3% από 5%. Παρέχεται επίσης κίνητρο στους  οφειλέτες να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση, προκειμένου να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους. 

Φορολογικό νομοσχέδιο: Oι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις αλλά παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις. Το ίδιο κίνητρο δίνεται και σους οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα.

«Πάει πολύ η αξιωματική  αντιπολίτευση  να κατηγορεί την κυβέρνηση για αυτή την ρύθμιση» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σχετικά με τη ρύθμιση, ενώ όσον αφορά τα σχόλια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί «αντιγραφής» υποστήριξε: «Θα φέρω στην Ολομέλεια στοιχεία που θα δείχνουν πόσοι περισσότεροι πολίτες μπορούν να μπουν στη ρύθμιση και πόσοι μπορούσαν να μπουν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχατε εσείς φέρει».  

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου ισχυρίσθηκε ότι «το δικό μας πλάνο σε βάθος διετίας θα έφτανε στο 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες» και  ότι «η δική σας ρύθμιση δείχνει την μεροληψία σας για τις μεγάλες ιδιοκτησίες». Ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά κάτω από 1. 000 κατοίκους.

Θα υπερψηφίσει τις  ρυθμίσεις το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανέφερε ο Κώστας Σακανδαλίδης επισημαίνοντας  ότι «είναι θεμιτό να φέρνετε ένα ευχάριστο νομοσχέδιο,  το έκαναν και οι άλλες οι κυβερνήσεις,  έχω όμως αμφιβολία αν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο». 

«Παρών» θα δηλώσει το ΚΚΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Καραθανασόπουλος,  επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ 25 ζητά την κατάργηση της καταβολής του 100% του φόρου  σε επιχειρήσεις μέχρι 5 εργαζόμενους,  την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ  για ακίνητα μέχρι 70.000 ευρώ αι την αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε περιουσία πάνω από 1 εκ ευρώ,
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top