Φορολογικό νομοσχέδιο: Oι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης

Κατατέθηκε απόψε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες. Το νομοσχέδιο εισάγεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στη 1 μ.μ. στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για επεξεργασία.

Την ίδια ημέρα, στις 2 μ.μ. θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Επιτελικό Κράτος: Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας

Η κατάθεσή του έγινε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έγινε με κλειστές κάμερες.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει τις πολυαναμενόμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις αλλαγές στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις. 

Υπουργικό Συμβούλιο: Νομοσχέδια, οικονομία και Brexit στο τραπέζι

Oι αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ

  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μείωση ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22% για το 2019 με πρόσθετο κόστος 205 εκατ. ευρώ.
  • Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.
  • Δεν είναι και οριζόντια.
  • Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.
  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.
  • Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
  •  Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
  • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
  • Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%. 

Τι σημαίνει αυτό;

-473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση.

-1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

-Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η κριτική της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει καμία βάση καθώς η ελάφρυνση γι αυτή την κατηγορία θα είναι 22 εκατ. ευρώ  σε σύνολο 465 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης.
Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών».

Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στις 120 δόσεις – Δείτε παραδείγματα

Οι αλλαγές στις 120 δόσεις 

  • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση (δυνατότητα αύξησης των δόσεων – ενθάρρυνση συνέπειας – ανακούφιση οφειλετών).
  • Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
  • Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.
  • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
  • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά επιλέγονται.
  • Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (κίνητρο για να αποπληρώσουν σε όσο γίνεται λιγότερες δόσεις).
  • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του παρόντος θεσμικού πλαισίου.
  • Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018. 

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση και γι' αυτό θα είναι και η τελευταία.  Γι αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση καλεί τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις να την αξιοποιήσουν.

Την επόμενη εβδομάδα το διυπουργικό νομοσχέδιο

Όσον αφορά στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, αποφασίστηκε ότι θα περιλαμβάνονται διατάξεις που ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω:

α) της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη,

β) της εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

γ) Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού

δ) Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

Το διυπουργικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μέσω των οποίων:

Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας. 

Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία

Κατευθύνσεις προς τους υπουργούς

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και συζητήθηκε η προετοιμασία της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια), και ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς.

Συγκεκριμένα είπε στους υπουργούς ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό τους ζήτησε «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών», τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top