Χατζηδάκης για ΔΕΗ: «Οι καταναλωτές δε θα βάλουν το χέρι στην τσέπη»

Όσα είπε για τη διάσωση της επιχείρησης

Χατζηδάκης

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη βάλουν οι καταναλωτές το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όπως είπε, η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος, προκειμένου να υπάρξει μια ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ισοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ).

«Έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή», είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Στόχος μας αυτός είναι αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης και τόνισε πως οι λύσεις έχουν στερέψει, καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες. 

Επίσης εξήγησε πως η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων γιατί θεωρεί καλύτερη τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ επανέλαβε ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν είναι τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για προχειρότητα, σημειώνοντας ότι εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. 

Όσον αφορά στα διαρθρωτικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο». 

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση υποστήριξε πως «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποιήθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος προειδοποίησε πως η κατάσταση της ΔΕΗ είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. 

«Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει. Εύχομαι μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ», κατέληξε ο υπουργός Ενέργειας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top