Μητσοτάκης: Έχω έτοιμη κυβέρνηση, ορκίζεται την Τρίτη

«Εγγυώμαι τις συντάξεις – Όχι άλλοι φόροι»

Για σχέδιο 4ετίας, ο απολογισμός του οποίου «θα γίνει στο τέλος», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε θα ήταν αλαζονικό να πει ότι η εκλογή έχει τελειώσει και επανέλαβε πως ζητά από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να φέρει εφαρμόσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν έχουμε άλλες εκλογές μπροστά μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως έχει έτοιμη τη σύνθεση της κυβέρνησής του, εάν του δώσουν την εντολή οι πολίτες, και πως ήδη κάποιοι που περιλαμβάνονται σε αυτή, το γνωρίζουν.

Μητσοτάκης: Την Κυριακή ψηφίζουμε, τη Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα

Παράλληλα, είπε πως, έαν έχει την αυτοδυναμία, «η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη».

«Πιστεύω πως θα πείσω τους εταίρους για μείωση του πλεονάσματος»

«Πρέπει να μειώσουμε τους στόχους για το πλεόνασμα. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Ήδη, οι αγορές μάς εμπιστεύονται. Το χρέος μας θα αποπληρωθεί από την ανάπτυξη, όχι από την υπερφορολόγηση. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να πείσω τους εταίρους μας για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε στη συνέχεια, εξηγώντας ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ζητά ισχυρή εντολή από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι «οι πολλές και καλές νέες δουλειές», ενώ χαρακτήρισε τη μακροχρόνια ανεργία ως «το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλισης, τόνισε ότι ο ίδιος εγγυάται τις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των συνταξιούχων, ενώ επανέλαβε ότι δε θα κοπεί κανένα επίδομα.

Τι είπε για το ντιμπέιτ που δεν έγινε

«Το ντιμπέιτ έπρεπε να γίνει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το ντιμπέιτ με όλους. Εγώ επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό ντιμπέιτ γιατί είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία. 'Εχω αντιπαρατεθεί 42 φορές συνολικά με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή», τόνισε.

Μείωση του ΦΠΑ από το 2020

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, ενώ έκανε λόγο και για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Μητσοτάκης: Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ από το 2020

«Θα επαναφέρω, όμως, συνολικά τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα εφαρμοστούν από 1.1.2020», εξήγησε.

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του θα αφορά την οργάνωση του κράτους.

«Θα αφορά τον ρόλο των γενικών γραμματέων, τη δημιουργία ισχυρής ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς, τον καθορισμό του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, την κατάργηση του ασύλου και διορθώσεις στον ποινικό κώδικα», είπε.

«Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω τέτοια συμφωνία, να εκχωρήσω μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως το Σκοπιανό δε λύθηκε επειδή ο πρωθυπουργός θέλησε να το λύσει, αλλά γιατί μπήκε στα πλαίσια μιας γενικότερης συζήτησης με τους εταίρους μας. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να βγει και να διαψεύσει όσα λέει.

Όσον αφορά την επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους το 2005 για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η ιστορία έγραψε ότι το 2008 σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κώστας Καραμανλής είπε “όχι”. Αυτό έγραψε η ιστορία. Έγραψε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που οι άλλοι είπαν “όχι”. Και είπε “ναι” και στο όνομα και στην εθνότητα και στη γλώσσα».

Τι είπε για τους «μπαχαλάκηδες» και τα πανεπιστήμια

«Τα γκρουπούσκουλα αυτά να γνωρίζουν ότι από τις 8 Ιουλίου θα έχουν άλλη αντιμετώπιση. Δεν θα κάνω καμία έκπτωση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να στείλει μήνυμα στους «μπαχαλάκηδες».

«Νομίζετε ότι τα νέα παιδιά που αγωνίστηκαν, τα ίδια και οι γονείς τους, έδωσαν πανελλήνιες, μάτωσαν και μπήκαν στο πανεπιστήμιο, νομίζετε έχουν διάθεση να βλέπουν μπαχαλάκηδες; Επί Παπανδρέου είχε γίνει μεγάλη παρέμβαση νομίζω στην Νομική. Μετά δεν έγινε κατάληψη για μεγάλο χρόνο. Θα συνεργαστούμε με τα πανεπιστήμια ώστε να βρούμε τον τρόπο να υπάρχει ειδική είσοδος σε ορισμένους χώρους», υπογράμμισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top