Κίνδυνος νέων μέτρων από «τρύπα» 4,75 δισ. ευρώ

Εν αναμονή της έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ και των… «μαντάτων» από Βρυξέλλες

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με αγωνία περιμένουν στην κυβέρνηση τα… νεότερα από τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2019.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς σε ένα 24ωρο θα παρουσιαστεί η τρίτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιοακής εποπτείας της Ελλάδας.

Έκθεση τρόικας για Ελλάδα: Καθυστερήσεις και απώλεια δημοσιονομικών στόχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν οι θεσμοί θα βαρέσουν το καμπανάκι για τον κίνδυνο δημοσιονομικό εκτροχιασμού της Ελλάδας, μιλώντας για δημοσιονομική «τρύπα» 4,75 δισ. ευρώ στη διετία 2019 και 2020 (1,9 δισ. φέτος και 2,85 δισ. του χρόνου).

Στην «ετυμηγορία» τους οι δανειστές θα έχουν συνυπολογίσει και το κόστος των παροχών της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα, και πιθανόν να ζητήσουν από τη χώρα μας προληπτικά μέτρα, για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πλεόνασμα το 2019 και το 2020.

Όπως αποκάλυψε το star.gr, η έκθεση της τρόικας καταγράφει πως «τα μέτρα της 15ης Μάη θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και επέκεινα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η ανάπτυξη φέτος θα είναι της τάξεως του 2,5%. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας αρκετά χαμηλότερη ανάπτυξη, στο 1,9%.

Υπενθυμίζεται πως στο α’ τρίμηνο του 2018 η Ελλάδα είχε πετύχει τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, ωστόσο στο τελευταίο τρίμηνο περασμένου έτους το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,6%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top