Έκθεση τρόικας για Ελλάδα: Καθυστερήσεις και απώλεια δημοσιονομικών στόχων

Χαρακτηρίζει προβληματικές τις νέες «κοινωνικές» προεκλογικές δαπάνες

Τα μέλη της τρόικας

Σοβαρότατα προβλήματα στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων του τριμήνου και σοβαρότατους κινδύνους σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας με απώλεια στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καταγράφει η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Για πρώτη φορά μάλιστα εδώ και χρόνια, θέτει ξανά το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 1.550 άτομα, καθώς η χώρα ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία.

Όσο για τα σχέδια μείωσης των πλεονασμάτων παραπέμπει στο Εurogroup, το οποίο τα έχει ήδη απορρίψει. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGECFIN), η οποία θα περάσει από τα επιτελεία των Επιτρόπων τη Δευτέρα και το Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη, καταγράφονται οι ακόλουθες ελλείψεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα: 

•    Δεν ολοκληρώθηκε η εργασία για τη μερική επικαιροποίηση των αξιών των ακινήτων ως τα μέσα του 2019, η οποία αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό για την αναμόρφωση των αξιών ως το 2020. 

•    Η πρόοδος για την ολοκλήρωση μικρότερης εμβέλειας φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δυνητική ευθύνη των διευθυντών εταιριών για φορολογικές παραβάσεις, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επεξεργασία. 

•    Η πρόσληψη προσωπικού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και οι στόχοι για το 2019 δεν θα επιτευχθούν. 

•    Το περιουσιολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί, η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προχωρά καλά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και ζητείται να συμφωνηθεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων. 

•    Οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ καταγράφονται ως «ανάμικτες», καθώς η συλλογή φόρων είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν. 

•    Το πρόγραμμα των 120 δόσεων αλλάζει προηγούμενη μεταρρύθμιση του 2013 και καταγράφεται ότι «η ανακοίνωση αυτού του πλάνου ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργεί κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών». 

•    Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου «παραμένει απογοητευτική», με το ρυθμό αποπληρωμής τους να μειώνεται και αυτά παρά τις όποιες κινήσεις παραμένουν στο γενικό επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2018. 

•    Η «πρόοδος» σε σχέση με το κτηματολόγιο παραμένει ανάμικτη, 

•    Οι δασικοί χάρτες προχωράνε, αλλά πρέπει να απαντηθούν με σχετική νομοθεσία και οι ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

•    Η «πρόοδος» σε  σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά με προβλήματα σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη και κωλύματα στην διασύνδεση της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές χώρες. 

•    σημαντικές και οι καθυστερήσεις στην αναμόρφωση του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας. 

Παράλληλα, η τρόικα επισημαίνει πως οι πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική μετάβαση στη Δθικαιοσύνη και πως το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά εξαιρετικά αργά, οι επεξεργασία των αιτήσεων αφερεγγυότητας πρέπει να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα προστασίας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν. 

Τι επισημαίνει για τις ιδιωτικοποιήσεις

•    καθυστερήσεις σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, 
•    σταματημένη διαδικασία για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, 
•    αλλά και πρόοδος σε σχέση με τη Μαρίνα του Αλίμου, 
•    πρόοδος σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, 
•    την Εγνατία και 
•    τους περιφερειακούς λιμένες. 

Προβληματικές οι νέες «κοινωνικές» προεκλογικές δαπάνες και παροχές 

Σημειώνεται ότι η έκθεση καταγράφει πως «τα μέτρα της 15ης Μάη θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και επέκεινα». Ωστόσο, παραπέμπουν στη έκθεση του φθινοπώρου για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της απόκλισης. 

Σε ό,τι αφορά τη 13η σύνταξη και τις συντάξεις χηρείας, αναφέρει πως «θα αυξήσουν τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις, που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ» και πως «τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο ο οποίος προβλεπόταν στην νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top