Ποιο βιβλίο διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στη θαλαμηγό

Οι παρατηρητικοί «βιβλιοφάγοι» δε δυσκολεύτηκαν να το εντοπίσουν

Ο Αλέξης Τσίπρας σε διακοπές στο κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου

Οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού στη θαλαμηγό της οικογένειας Παναγοπούλου, από τις διακοπές του πέρυσι το καλοκαίρι, έχουν περάσει από τέτοιο κόσκινο, που οι παρατηρητικοί «βιβλιοφάγοι» βρήκαν μέχρι και τι βιβλίο διάβαζε.

Στο τραπεζάκι δίπλα στον πρωθυπουργό είναι ακουμπισμένο το «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» (Eléments incontrôlés), του Γάλλου συγγραφέα Στεφάν Οσμόν. 

Παναγοπούλου: Ο σύζυγος μου πρότεινε στον Τσίπρα διακοπές στο κότερο

«Η εποποιία ενός αριστεριστή μαθητή στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των σέβεντις», γράφει για το βιβλίο το περιοδικό Chronic’art, ενώ η Nouvel Observateur κάνει λόγο για «ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό, όπου μια παθιασμένη ερωτική ιστορία συνυφαίνεται με τη λεπτομερή πολιτική αναπαράσταση». Η Le Monde το έχει χαρακτηρίσει ως «το πιο προσωπικό, βαθύ, τρυφερό και αμείλικτο βιβλίο του Οσμόν».

Το βιβλίο Ανεξέλεγκτα Στοιχεία του Οσμόν

Το βιβλίο «Ανεξέλεγκτα στοιχεία» (Eléments incontrôlés) του Στεφάν Οσμόν, που διάβαζε ο Αλέξης Τσίπρας στο κότερο της οικογένειας Παναγοπούλου

Όπως περιγράφεται στο οπισθόφυλλο, η ιστορία ξεκινά μ' ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Prima Linea. Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο. Επειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη.

«Ο Στεφάν Οσμόν αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας εξεγερμένης γενιάς, με τις ουτοπικές προσ- δοκίες της, τις γενναιόδωρες και άναρχες αυταπάτες της, τον πνευματικό της αναβρασμό, τη μουσική της ευ- ρηματικότητα, τα ναρκωτικά, τα βιβλία και τα περιοδικά της, τους ελεύθερους έρωτές της...», περιγράφεται στο οπισθόφυλλο.

Τσίπρας: Έκπτωση τόκων στα στεγαστικά, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη!

Σε ποια τρόφιμα πέφτουν οι τιμές από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι κάποιοι έκαναν την επισήμανση πως το βιβλίο είναι ακουμπισμένο από την πλευρά της διπλανής καρέκλας του τραπεζιού και όχι ακριβώς δίπλα από τον κ. Τσίπρα, που σημαίνει πως δεν αποκλείεται να το διάβαζε κάποιος άλλος από την παρέα του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται πως τις φωτογραφίες τις δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε και η χήρα του Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνα, επιβεβαίωσε πως ήταν ο πρωθυπουργός σε διακοπές στη θαλαμηγό τους.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο χαρακτήρισε τις φωτογραφίες γελοίες και κλεμμένες.

Ποιος είναι ο Στεφάν Οσμόν

Ο Στεφάν Οσμόν (το πραγματικό του όνομα είναι Stephane Dottelonde) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1959.

Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της Άκρας Αριστεράς ως μαθητής αλλά και ως φοιτητής.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ). Εργάστηκε αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών και έπειτα στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και ασχολείται επίσης, ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, με το πολιτικό και κοινωνικό ντοκυμαντέρ.

Το μυθιστόρημά του «Le Capital» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά τo 2012 με τον ίδιο τίτλο. Μάλιστα, η ταινία ήταν υποψήφια για το βραβείο του Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Φεστιβάλ του Μονάχου το 2013.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top