Τσίπρας: Έκπτωση τόκων στα στεγαστικά, μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη!

Όλο το πακέτο ελαφρύνσεων - Τι απάντησε για τον χρόνο των εκλογών

Μέτρα κυρίως για  τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Ζάππειο.     

«Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολλή δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών» ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση των μέτρων για το 2019 και το 2020. 

Το «πακέτο»  που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας χωρίζεται σε δύο μέρη, τα μέτρα  που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοσθούν άμεσα και αυτά που θα εφαρμοσθούν το 2020. Όλα τα μέτρα, όπως διευκρίνισε  είναι μόνιμου χαρακτήρα. 

Σε ό,τι αφορά το 2019 τα μέτρα αφορούν κυρίως  το καλάθι των νοικοκυριών και τους συνταξιούχους, αλλά και το σύνολο του πληθυσμού.  

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:   

-Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 13 από 24% 
-Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός φυσικό αέριο) στο 6% 
-Κατανομή της 13ης σύνταξης
συνολικού κόστους 500 εκ. ευρώ, σε ποσοστό ανάλογα με το εισόδημα (στο 100% για τις συντάξεις μέχρι 500 ευρώ όπως διευκρίνισε αργότερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου).   

Για το 2020 τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως είπε, αφορούν όλους τους πολίτες:  

-Κατάργηση 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ και σημαντική μείωση για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
-Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο. 
- Επιδότηση των ασφαλιστικών  εισφορών των προσλήψεων εργαζομένων έως 25 ετών σε ποσοστό έως  80% και των προσλήψεων εργαζομένων  έως 29 ετών με επιδότηση 25%.     
-Μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%. 
-Επιδότηση μέτρων για νησιά και ορεινές περιοχές, όπως με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς των νησιών και η μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης σε ορεινές περιοχές. 
-Μείωση του φόρου των συνεταιρισμών στο 25%.  
- Για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων επαναφορά της έκπτωσης των τόκων από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε πριν την οικονομική κρίση.  

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ     

Ο κ. Τσίπρας πάντως για μία ακόμη φορά δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.        

«Νομίζω ότι ήμουν σαφής σε ό, τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Δυο φορές είπα στην παρέμβασή μου είπα πρώτον πως δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο με την στενή της έννοια,  είμαστε 5,5 μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Άρα προσδιόρισα τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Αλλά και στο κλείσιμο της πρώτης μου παρέμβασης είπα ότι ζητάμε γι’ αυτό το σχέδιο που σήμερα παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού, 26 Μαίου, αλλά και την οριστική έγκριση του λαού για να το εφαρμόσουμε στο σύνολό του, που θα έρθει στις αρχές Οκτώβρη του 2019» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top