ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ζάεφ: Ποτέ δεν είπε ότι αναγνωρίσαμε «μακεδονικό έθνος»

Για «μπαράζ παραπληροφόρησης» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών

O Γιώργος Κατρούγκαλος

«Ο πρωθυπουργός Ζάεφ ουδέποτε δήλωσε ότι η Ελλάδα αναγνώρισε ή αναγνωρίζει “μακεδονικό λαό ή έθνος”» σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών, παίρνοντας θέση στο θέμα με τις προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρούγκαλου, «μερίδα της αντιπολίτευσης και του αντιπολιτευόμενου Τύπου επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ παραπληροφόρησης σε μία προφανή προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, ενόψει του θετικού αντίκτυπου της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία».

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας ήθελε σκέτο «Μακεδονία» για τα Σκόπια

Το υπουργείο Εξωτερικών εξαπολύει επίθεση (και) σε μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για εκστρατεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με αφήγημα ότι «τα εθνικά μας συμφέροντα υπονομεύθηκαν γιατί -τάχα- παραδόθηκε η μακεδονική ταυτότητα».

Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα Σκόπια ο Τσίπρας

Παράλληλα, κατηγορεί προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αναγνώρισαν την μακεδονική γλώσσα και τους κωδικούς ISO «MK» και «MKD» και προσθέτει πως όσοι ασκούν κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών «λησμονούν ότι η Συμφωνία της Αχρίδας, που συνυπογράφηκε το 2001 από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται επανειλημμένως σε “Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα”, ενώ όχι μόνο δεν υπήρξε ελληνική ένσταση ή πίεση, αλλά στη συνεχεία η Ελλάδα υποστήριξε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-ΠΓΔΜ».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η πατρίδα μας σέβεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. «Η Ελλάδα και οι πολίτες της μπορούμε να αποκαλούμε τους γείτονες μας Βορειομακεδόνες ή να χρησιμοποιούμε όρους που ήταν ως τώρα σε χρήση, όπως Σλαβομακεδόνες», καταλήγει.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top