Τσίπρας στην τετραμερή: Η συμμετοχή των ΗΠΑ δυναμώνει την προσπάθεια

Μήνυμα στην Άγκυρα το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τη  σημασία της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ  στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις της συνάντησης των τριών ηγετών με τον υπουργό Εξωτερικών της υπερδύναμης Μάικ Πομπέο  στην Ιερουσαλήμ.

Tετραμερής ΗΠΑ - Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

 «Η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας  υπενθύμισε είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και ανέφερε ότι οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει.

Για τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι  «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες και ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα «στρατηγικής συμμαχίας» με τις τρεις χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για  «ισχυρό σήμα» προς την Άγκυρα.   

Μήνυμα στην Τουρκία αποτελεί και το κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύνοδο, με την οποία  ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος δεσμεύονται για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, ενώ δεσμεύτηκαν να τις υπερασπιστούν από τις εξωτερικές “κακές» επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Επίσης καλωσόρισαν το εύρημα φυσικού αερίου που εντοπίσθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top