Αθώος ο Φρουζής για υπόθεση δωροδοκίας από τη Novartis!

Αθωώθηκαν για δεύτερη φορά και δύο γιατροί

Κώστας Φρουζής Novartis

Αθωώθηκε  ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis στην Ελλάδα, Κώστας Φρουζής,  από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος  δικάσθηκε για υπόθεση δωροδοκίας και δωροληψίας. Μαζί του κρίθηκαν αθώοι  δύο γιατροί του ΕΣΥ.     

Οι δύο γιατροί  εργάζονταν σε Κέντρα Υγείας του Νομού Σερρών και σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ΣΔΟΕ εισέπραξαν  την περίοδο 2011-12 8.000 ευρώ από τη Novartis για συνταγογραφούν συστηματικά φάρμακα της εταιρείας σε ασθενείς. 

Οι γιατροί που είναι αντρόγυνο αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν ότι τα χρήματα ήταν αμοιβή για τη σύνταξη επιστημονικών άρθρων σχετικά με τις παθήσεις του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης και ότι  είχαν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση.  

Ο κ. Φρουζής από την πλευρά του υποστήριξε ότι η Novartis έχει μερίδιο 25% στην Ελλάδα στην αγορά φαρμάκου για σακχαρώδη διαβήτη και  υπέρταση και ότι  δεν είχε ανάγκη να δωροδοκήσει γιατρούς, αλλά και ότι  ο ίδιος ασχολούνταν μόνο με τα φάρμακα που θα εισάγονταν στην Ελλάδα από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης εισηγήθηκε την αθώωση των δύο γιατρών, καθώς τα ποσοστά συνταγογράφησης  φαρμάκων της Novartis  εκ μέρους τους ανέρχονταν σε 6 - 7%. «Με βάση αυτά δεν προκύπτει υπερσυνταγογράφηση, αλλά υποσυνταγογράφηση» ανέφερε χαρακτηριστικά,   ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούν  να καταδικαστούν τρεις άνθρωποι με βάση ενδείξεις μόνο  και όχι αποδείξεις. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε για δεύτερη φορά, καθώς   ο κ. Φρουζής και οι δύο γιατροί είχαν αθωωθεί  ομόφωνα  αρχικά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών, αλλά άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της αθωωτικής απόφασης  ο Εισαγγελέας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top