Μειώνουν τις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Σχεδιάζονται αλλαγές και στα ποσοστά για εφάπαξ και επικουριση

Υπαλληλος γραφείου

Έτοιμος για γενναίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, ενόψει των  καθιερωμένων εξαγγελιών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), δέχεται εισηγήσεις για «ψαλίδι» των εισφορών τους στο ύφος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ήτοι 13,3% για κύρια σύνταξη.

Παράλληλα, εξετάζεται η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση – που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων – με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ.

Η πρόταση που κατατέθηκε στο Μαξίμου από το υπουργείο Εργασίας είναι «πλήρως κοστολογημένη» και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. 

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο – βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων – θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top