Εμφύλιος για Σκοπιανό:«Ίσως» από Μαξίμου σε 180 βουλευτές, «όχι» από Κοτζιά

Επίθεση από αντιπολίτευση – Να οριστεί ημερομηνία εκλογών ζητά ο Μητσοτάκης

συμφωνία Πρεσπες Κοτζιας Καμμενος Μητσοτακης δημοψηφισμα εκλογες

Εστία φωτιάς στην κυβέρνηση, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πυρκαγιά, άναψε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ζητά δημοψήφισμα, εκλογές ή ψήφιση της συμφωνίας με 180 βουλευτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «άδειασε» ευθέως τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η συμφωνία «δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι στη Βουλή».

«Ο κ. Καμμένος τα ξέρει αυτά, κάνει τις πολιτικές του επιλογές» πρόσθεσε ο ίδιος, δηλώνοντας – ενοχλημένος προφανώς από τον χαρακτηρισμό «κακή συμφωνία» που έκανε ο κ. Καμμένος – πως «η συμφωνία είναι πολύ καλή».

Διαβάστε ακόμη: Καμμένος: Δημοψήφισμα ή εκλογές στην Ελλάδα για το Σκοπιανό

«Το Σκοπιανό το λύσαμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο να λύνουμε προβλήματα που μας κρατούν φυλακισμένους στην ιστορία. Η συμφωνία με τη FYROM δεν έγινε για να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Είχε προηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει δημοψήφισμα», διότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που καλούνται να αλλάξουν ονομασία.

Μαξίμου: Θα τηρηθούν κατά γράμμα όσα προβλέπονται στη συμφωνία

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε σε πολύ ήπιο τόνο στον κ. Καμμένο, αφήνοντας - με πολύ... διακριτικό τρόπο - ανοικτό το θέμα της ψήφισης της συμφωνίας με 180 βουλευτές.

«Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά το θέμα της έναρξης της διαδικασίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το Μαξίμου σημειώνει πως «μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα».

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία εκλογών, λέγοντας πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Παππάς Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου στη Βουλή

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, από την πλευρά του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο όχι μόνο για ψηφοφορία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών αλλά και για σχηματισμό «πλειοψηφιών άλλου τύπου» στην παρούσα Βουλή.

«Όλα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου» δήλωσε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία". Απέρριψε το σενάριο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι "υπάρχει μια κυρίαρχη βουλή που μπορεί να δώσει τη λύση»

Σκληρή επίθεση από αντιπολίτευση: Κυβέρνηση υπο προθεσμία

Αμέσως μετά τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει εκ νέου «πρωθυπουργό υπό προθεσμία» τον Αλέξη Τσίπρα.

«Χθες είπα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Η θλιβερή σημερινή εμφάνιση του συγκυβερνήτη του κ. Καμμένου με επιβεβαίωσε απόλυτα. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών» τόνισε στο twitter ο αρχηγός της ΝΔ.

Για «φαρσοκωμωδία» έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας και η ίδια την κυβέρνηση «υπό προθεσμία».

«H νέα κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει τη χώρα. Όλα για την καρέκλα. Προχθές είπα ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία. Σήμερα το ερώτημα είναι: Yπάρχει κυβέρνηση;» έγραψε στο twitter η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Επίθεση από Δημήτρη Καμμένο: Πρώτα θα πάει η συμφωνία στη Βουλή και μετά θα τους ρίξει;

Αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου άφησε και ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ και διαγράφηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Πρώτα θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, θα κυρωθεί (εφόσον βρεθούν 151 βουλευτές) και μετά θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ρίξει την κυβέρνηση; Μα τότε δεν θα έχει κανένα νόημα η παρέμβασή του, αφού η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ. Έχω απορίες. Εσείς;», έγραψε ο ανεξάρτητος βουλευτής. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top