Τι δήλωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε. για τα Σκόπια και την ονομασία

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της FYROM η Μόσχα αλλά κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τι δήλωσε ο Ρώσος  πρέσβης στην Ε.Ε. για το Σκοπιανό

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την άποψη πως η Ρωσία επιθυμεί μια "δυνατή και ευημερούσα ΕΕ, διότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός συνεργάτης της Ρωσίας", μετέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ, Πρέσβης Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε σήμερα, ο Πρέσβης επανέλαβε τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου στο κρατικό αυστριακό κανάλι, ότι "εμείς θέλουμε να είναι δυνατή και ευημερούσα η ΕΕ γιατί είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός μας συνεργάτης".

Ο Πρέσβης Τσιζόφ αναφέρθηκε αναλυτικά στις υποθέσεις που η ΕΕ και Ρωσική Ομοσπονδία είναι κοντά, όπως για παράδειγμα, την υποστήριξη της Συμφωνίας για τα Πυρηνικά του Ιράν JCPAO.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ρωσία και η ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ΗΠΑ.

"Έχουμε προσφέρει τη βοήθειά μας και τη διάθεσή μας για συνεργασία προκειμένου να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια και περιμένουμε να γίνει αποδεκτή", υπογράμμισε ο Ρώσος Πρέσβης. "Τα κανάλια επικοινωνίας μας είναι ανοιχτά και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις στα ευρωπαϊκά κράτη, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίον πρόσκεινται, αρκεί να είναι νόμιμα", είπε ο Πρέσβης απευθύνοντας όμως και μια μομφή κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι "δεν είδαμε την ΕΕ να προσπαθεί να διώξει διπλωμάτες των ΗΠΑ".

Σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ που προκάλεσε νέο κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ ΕΕ, Βρετανίας και Ρωσίας, ο Πρέσβης είπε ότι "ζητήσαμε αποδείξεις και δεν μας έχουν δοθεί. Η Ρωσία δεν είναι πίσω από το περιστατικό", ενώ για τις παρεμβάσεις που κατηγορείται η Ρωσία στις εκλογικές διαδικασίες, δήλωσε ότι "δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη Μόσχα με αυτές".

Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ παραμένουν "μη κανονικές", παρόλο που "υπάρχουν διμερείς σχέσεις με κράτη μέλη της ΕΕ, είχαμε δύο επισκέψεις από τον Βούλγαρο Πρόεδρο και Πρωθυπουργό στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη για πρόσφατο Συνέδριο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται σήμερα στην Αυστρία, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δεν ζητάμε να τις ανακαλέσει, θα γίνει με το πλήρωμα του χρόνου", δήλωσε.

Ο Ρώσος Πρέσβης αναφέρθηκε και στο Μουντιάλ που ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα στη χώρα του κάνοντας λόγο για 12 γήπεδα σε 11 πόλεις, 4.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και πολλές ομάδες θα στείλουν μήνυμα "αθλητισμού και φιλίας", είπε, κατηγορώντας όσους επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Η Μόσχα για την Ελλάδα και τα Σκόπια 

Τέλος,  σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Πρέσβης της Ρωσίας δήλωσε πως ναι μεν είναι υπέρ της επίλυσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, αλλά όχι και υπέρ της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

"Είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, και από την Αθήνα και από τα Σκόπια. Kαταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο στο εσωτερικό κάθε χώρας λόγω των ετών που έχουν μεσολαβήσει. Η Ρωσία υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις και θα ήθελε να λυθεί το ζήτημα αυτό", ανέφερε.

"Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική και την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ρωσία είναι θετική, αφού θεωρεί τη διαδικασία ως μία πτυχή της παγκοσμιοποίησης. Ωστόσο, η προσπάθεια να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ θυμίζει άλλες μεθόδους των μέσων του 20ου αιώνα. Δεν στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της `Μακεδονίας΄, γιατί η Ρωσία την έχει αναγνωρίσει με το όνομα `Δημοκρατία της Μακεδονίας`, στο ΝΑΤΟ”, κατέληξε ο Βλ. Τσιζόφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top