Σχέδιο για ΕΝΦΙΑ με μειωμένες αντικειμενικές αξίες

Σταδιακή αύξηση του φόρου ακινήτων σε 2 ή 3 χρόνια

Σχέδιο για διπλές αντικειμενικές αξίες συζητά το υπουργείο Οικονομικών με τους Θεσμούς. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να μην περάσουν σε μια χρονιά οι μεγάλες αυξήσεις στις Τιμές Ζώνης και ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με ειδικές, μειωμένες αξίες.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι νέες Τιμές Ζώνης, όπως αυτές θα οριστούν από τις Επιτροπές, θα εφαρμοστούν κανονικά μόνο στις αγορές ακινήτων, στις γονικές παροχές, στις κληρονομιές και σε όλα τα τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Αντιθέτως, θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση ειδική, μειωμένη Τιμή Ζώνης για το φετινό ΕΝΦΙΑ και η συνολική αύξηση θα γίνει σταδιακά σε 2 ή 3 χρόνια. «Κλειδί» για να συμφωνήσουν οι δανειστές είναι η δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, που θα γίνει τον Ιούνιο και πρέπει να βγάλει τουλάχιστον 3,2 δισ ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

 Η συμφωνία για τα πλεονάσματα άνοιξε το δρόμο για το επίδομα στέγασης, που συμπεριλαμβάνεται στα αντίμετρα του 2019 με συνολικό κόστος 600 εκατ. ευρώ. και οι ωφελούμενοι θα φτάσουν στα 1,3 εκατομμύρια, δηλαδή σε περίπου 500.000 νοικοκυριά. Το μηνιαίο επίδομα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου θα κυμανθεί από 70 ως 210 ευρώ, με όριο εισοδήματος 8.000 ευρώ, προσαύξηση 4.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, ενώ η οροφή του οικογενειακού εισοδήματος ορίζεται στις 24.000 ευρώ. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top