Της… φορολογίας θα γίνει: Οι 21 φόροι που αλλάξουν με τις νέες αντικειμενικές

Αυξήσεις - σοκ στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης

Οι 21 φόροι που αλλάξουν με τις νέες αντικειμενικές

Αυξήσεις - σοκ στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων για έξι στις δέκα τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα και μειώσεις μόνο για το 23% των περιοχών εισηγήθηκαν οι ιδιώτες εκτιμητές που ολοκλήρωσαν χθες το έργο τους.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα επηρεάσουν μια σειρά από φόρους που συνδέονται με ακίνητα, εκτός των δύο γνωστών και μη εξαιρετέων: τον ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ, υπάρχουν ακόμη 19 φόροι που θα επηρεαστούν προς τα πάνω (ή προς τα κάτω αντίστοιχα).

Διαβάστε ακόμη: Πού ανεβαίνουν και πού κατεβαίνουν οι αντικειμενικές τιμές

Αναλυτικά:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει την νέα τιμή ζώνης (υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές).

2. Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές (υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών).

3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων (υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου (επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας).

5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους (υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ έως 0,35‰ -  ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου - επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας (προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος και την αντικειμενική τιμή ζώνης).

9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα (προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%).

10. Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια (υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων).

11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

14. Φόρος δωρεάς ακινήτου.

15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες.

19. H εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top