Μητσοτάκης από την Ουάσιγκτον: Για τον Σαββίδη ρωτήστε τον Τσίπρα

«Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο για την Οικονομία, αλλά και για τη Δημοκρατία»

Μητσοτάκης: Για τον Σαββίδη ρωτήστε τον Τσίπρα

Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα-  πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του»  τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), στην Ουάσιγκτον.

 «Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση» πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα.  

«Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”. Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΝΔ.  

«Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την Οικονομία, θα είναι για τη Δημοκρατία. Η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον και να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω» τόνισε ακόμα.    

Για την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις επισήμανε ότι «είμαστε προορισμένοι, ελέω γεωγραφίας, να ζήσουμε μαζί με την Τουρκία και θα πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά και με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο. Ωστόσο, οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στους άγραφους κανόνες που καθορίζουν την κρατούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις» και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να κόψει τους δεσμούς της με την Ε.Ε. Αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο πλευρές αυτό».

Για την εξωτερική πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης υποστήριξε ότι «ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν με την παρούσα Κυβέρνηση είναι η διγλωσσία που τη χαρακτηρίζει»   και ότι  είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία «να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο για να εκφράσουμε μια κοινή θέση, η οποία θα ένωνε τα περισσότερα κόμματα στο συγκεκριμένο ζήτημα» αλλά «ωστόσο, δεν έκανε αυτό και φάνηκε ότι υποεκτίμησε τελείως την αντίδραση σημαντικής μερίδας του ελληνικού πληθυσμού, που αξιολογεί ως πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα. Χαρακτήρισε συλλήβδην όλους όσοι διαμαρτύρονταν κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ως ακροδεξιούς, προσέβαλε πολλούς πολίτες. Δεν προετοίμασε το έδαφος ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός».   

Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε ότι «σε μία εποχή που τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, θέλω να στείλω το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της σε μία επισφαλή περιοχή», ενώ σχετικά με «τη  στροφή 180 μοιρών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ  στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, δήλωσε ότι ήταν «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «τα ίδια ισχύουν και για τις σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ ή Ελλάδας και Αιγύπτου» που είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ερευνητικό κέντρο της Tesla   στην Ελλάδα, «μικρό μεν αλλά είναι η αρχή» και υπογράμμισε   ότι θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να γίνεται κόμβος για τις αμερικανικές εταιρείες».

Για την ελληνική οικονομία σήμερα και την «κληρονομιά» του κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι «η επιτήρηση στη δημοσιονομική μας πολιτική θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, για το 2019 και το 2020. Θα έχουμε μέτρα, αλλά χωρίς  χρηματοδότηση, και για πρώτη φορά οι φτωχοί Έλληνες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι η κληρονομιά του κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά την πιθανότητα εκλογών δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Οι εκλογές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανά πάσα στιγμή μέχρι το Μάιο του 2019, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν θα δώσουν στον Τσίπρα μια τρίτη ευκαιρία. Εκλέχτηκε κάτω από ιδιόμορφες συνθήκες, είναι αποτυχημένος ως ηγέτης και δεν είναι το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top