Πως ο ESM θα μετασχηματιστεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες

Πως ο ESM θα μετασχηματιστεί σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Η πιθανή εξέλιξη της εντολής του ESM δεν αποτελεί αυτοσκοπό, λέει ο Επικεφαλής του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης Κλάους Ρέγκλιγκ, απευθυνόμενος σε οικονομικό συνέδριο στη Σλοβενία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ένας ισχυρότερος ΕSM μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο για να καταστεί η νομισματική ένωση πιο ισχυρή και για να αναλάβει η Ευρώπη περισσότερη ευθύνη για την επίλυση των δικών της προβλημάτων».

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλιγκ κληθείς να τοποθετηθεί στο συνέδριο για το μέλλον του ESM, καθώς το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει του Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε πως «ένας πιθανός νέος ρόλος που θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM δεν θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Ξεκαθάρισε όμως ότι στην παρούσα φάση «υπάρχει επίσης αυξανόμενη συναίνεση ότι ο ESM και η Koμισιόν θα πρέπει να σχεδιάζουν, να διαπραγματεύονται και να παρακολουθούν τα προγράμματα προσαρμογής μαζί, καθώς ο ρόλος του ΔΝΤ στην ΕΕ μειώνεται».

«Για να εκπληρώσει αυτή την πιθανή νέα εντολή, ο ΕSM πρέπει να έρχεται σε επαφή με όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ σε τακτική βάση, εκτός των προγραμμάτων», διευκρινίζει ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

Διευκρίνισε δε ότι «ο ESM και η Koμισιόν θα συμφωνήσουν σε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας που θα σέβεται πλήρως τα προνόμια της Κομισιόν», ενώ συμπλήρωσε ότι «ΕSM θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο εάν η ευρωζώνη δημιούργησε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους».  «Το “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο” είναι ένα όνομα που θα μπορούσε να σπείρει σύγχυση, το καλύτερο όνομα για έναν ESM με μια πιο ανεπτυγμένη εντολή θα μπορούσε να είναι το “Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας”», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.

Tέλος, τάχθηκε υπέρ της ένταξης του ESM στη Συνθήκη ΕΕ, κατά το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη για τον ESM και η Συνθήκη της ΕΕ», διευκρίνισε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top