Eκλογές ηγεσίας στην Κεντροαριστερά: Αυτοί είναι οι 9 υποψήφιοι - Μάθετε όσα δεν ξέρετε

Δεν εκλέγουν μόνο αρχηγό αλλά και τη… σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης - Πρώτη ανάρτηση 17:28

Eκλογές ηγεσίας στην Κεντροαριστερά: Αυτοί είναι οι 9 υποψήφιοι - Μάθετε όσα δεν ξέρετε

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 9 υποψήφιοι διεκδικούν την Κυριακή την εκλογή τους στη θέση του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με λίγους από αυτούς, όμως, να έχουν βάσιμες ελπίδες εκλογής.    

Ο «καταιγισμός» υποψηφιοτήτων είναι αλήθεια ότι προκαλεί σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς πρεσβεύει κάθε πλευρά. Η εκλογή του αρχηγού του ενιαίου φορέα ενδιαφέρει άμεσα και ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, καθώς θα κρίνει ενδεχομένως και το ποιος θα είναι ο εταίρος της επόμενης κυβέρνησης, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι είναι:  

Φώφη Γεννηματά: Από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός και του εναίου φορέα   

Η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της «μέσης απόστασης» από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων. Πρεσβεύει ότι ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί να επωφεληθεί από την δημοσκοπική κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάθος χρόνου να γίνει ακόμη και αξιωματική αντιπολίτευση.          

Moto: «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για την χώρα»

Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι Κεντροαριστερά, αλλά προοδευτικό Κέντρο

Στο ζήτημα των συνεργασιών δεν αποκλείει τη συνεργασία με τη ΝΔ, αν και δεν προεξοφλεί ρητά κάτι τέτοιο. Ο συνδυασμός της πρόβλεψής του, όμως, ότι ο πρώτος των εκλογών πρέπει με κάποιον να συνεργασθεί για να σχηματισθεί η επόμενη κυβέρνηση, με τη σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  ερμηνεύεται ως μία συγκριτικά πιο «φιλική» στάση προς τη ΝΔ. Ο ίδιος δε μιλά για «Κεντροαριστερά» αλλά για «προοδευτικό Κέντρο».      

Moto: «Η κοινωνία θέλει λύσεις και τολμηρή ηγεσία που ξέρει να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών»

Νίκος Ανδρουλάκης: Η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο  

Ως πιο νέος σε ηλικία από τους επικρατέστερους υποψήφιους προσπαθεί να  δώσει την ταυτότητα «μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης» και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει ελπίδες για να μπει στον β΄ γύρο. Για το κρίσιμο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, αλλά στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, όπως επισημαίνει. Παραπέμπει επίσης στο αποτέλεσμα των επόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών ως καθοριστικό παράγοντα για τις εξελίξεις.

Moto: «Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για όλες τις γενιές και τις τάξεις»

Γιώργος Καμίνης: Θέλει να γίνει από δήμαρχος αρχηγός  

Την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα προτάσσει ο Γιώργος Καμίνης ως κριτήριο για τις μετεκλογικές συνεργασίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η παράταξή μας δεν άφησε ποτέ τη χώρα ακυβέρνητη». Αν και από αρκετούς θεωρείτο ως θετικά διακείμενος (ή μη αρνητικός έστω) σε μια συνεργασία με τη ΝΔ (λόγω και της στήριξης που του παρείχε το 2004 στον β΄γύρο των δημοτικών εκλογών), θέτει ως όρο την προγραμματική συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα και προβάλλει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χώρας.    

Moto: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς ελευθερία και δικαιώματα και φιλελευθερισμός χωρίς μείωση των ανισοτήτων»

Γιάννης Ραγκούσης: Ο αντιδεξιός 

Ο στενός συνεργάτης και υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου στο παρελθόν (από τον οποίο πάντως ακολούθησε διαφορετική πολιτική πορεία στη συνέχεια) είναι ο μόνος που αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και προβάλλει ως λύση διακυβέρνησης την «προοδευτική συνεργασία» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, παρά την αποχώρησή του πριν λίγα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς να έχει τη στήριξη των επίσης "αντιδεξιών" του ΚΙΔΗΣΟ.    

Moto: «Ξεκινάμε τη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα»

 

Γιάννης Μανιάτης: Ο σοσιαλδημοκράτης 

Θέτει ως προτεραιότητα τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και επικρίνει με δριμύτητα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά δεν μπαίνει στη συζήτηση για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, καθώς την χαρακτηρίζει «ηττοπαθή» και λέει ότι δίνει παθητικό ρόλο στον  νέο φορέα. Στο ερώτημα για το κατά πόσο πρέπει να προβάλλει την ταυτότητα της «Κεντροαριστεράς» ο ενιαίος φορέας, ο ίδιος επιλέγει να κφράζει τη σοσιαλδημοκρατία.   

Moto: «Να υπάρξει ΑΣΕΠ και στην πολιτική»

  

Απόστολας Πόντας: Οι διαφημίσεις που έγιναν viral

Είναι ο υποψήφιος που με τα ευφάνταστα βίντεο (όπως με το διάγγελμα α λα House of Cards και τη… διαφήμιση μπύρας )  κατάφερε να κλέψει επικοινωνιακά  την  παράσταση από περισσότερο προβεβλημένους υποψηφίους, αν και ορισμένες θέσεις του (όπως για τους μετανάστες και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ) θεωρούνται «δεξιές».  Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνοντας: «μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε εντός δημοκρατικού τόξου».

 Moto: «Έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν. Νομίζω ότι στην Αμερική αξίζει ο Φρανκ Άντεργουντ»

Δημήτρης Τζιώτης: Ο υποψήφιος που επέστρεψε από την….  καμπάνια  του ΣΥΡΙΖΑ 

Μια πιο «αντισυμβατική» εικόνα σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας υποψηφίους προβάλει και ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ήταν μεταξύ αυτών που είχε επιμεληθεί την καμπάνια του…  ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προκαλεί κατάπληξη συνεπώς που εναντιώνεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ.        

Moto: «Το κράτος της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας χρεοκόπησε»

  

Κωνσταντίνος Γάτσιος: Ο πρώην πρύτανης που θέλει να γίνει πρόεδρος

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος  βασίζει την προσπάθειά του, όπως και οι Α. Πόντας, Δ. Τζιώτης, στη διαφοροποίηση από το «κομματικό κατεστημένο». Όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όμως, δε μιλάει για «Κεντροαριστερά» αλλά για «Κέντρο». Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ στη βάση «αυστηρά διατυπωμένου κοινού προγράμματος».

 Moto: «To Kέντρο είναι ο χώρος της λογικής, της μετριοπάθειας και του πραγματισμού»

Του Αλέξη Διακόπουλου 

adiakopoulos@star.gr 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top