Βάζει "φρένο" στα σενάρια ο Σόιμπλε: Δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα

Αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας»

Βάζει "φρένο"  στα σενάρια ο Σόιμπλε: Δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα

 Δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλλε.    

«Το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ: δανειζόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι σε βιώσιμη πορεία», δήλωσε  ο Σόιμπλε.

Προειδοποίησε πάντως για τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup ότι «πολιτικά, υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά ξεκάθαρα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες».

Όπως πρόσθεσε «αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία»,.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι «στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις».

Για  τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σόιμπλε κατέστησε σαφές πάντως  ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο αν συμμετάσχει το Ταμείο. «Είναι μέρος του προγράμματος διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει» επισήμανε.   

Όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους, τόνισε: «Είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Βέβαια, όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους έως το 2070, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».

Στην ερώτηση αν ήταν ο ίδιος ήταν που  έβαζε «φρένο» στη λύση, ο Σόιμπλε απάντησε:  «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Όπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα». Μάλιστα, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι  προσπάθησε να δώσει  διαφορετική εντύπωση!  «Αυτό όμως είχε περισσότερο σχέση με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, παρά με τον ρόλο του ως υπουργός Εξωτερικών» πρόσθεσε.   

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top