Παραδοχή Πετρόπουλου: Συννενοηθήκαμε με την ΕΛΣΤΑΤ... μετά το αλαλούμ

Το κονταροχτύπημα στη Βουλή με την Εύη Χριστοφιλοπούλου

Άφωνους μας άφησε σήμερα με τα όσα είπε ο Υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στη Βουλή, σχετικά με το φιάσκο για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, που προέκυψε από το νόμο του Κατρούγκαλου.

Όπως είπε, έγινε το «αλαλούμ» και μετέπειτα οι συνεννοήσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και ΕΛΣΤΑΤ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε, «έδειξε» την ΕΛΣΤΑΤ για τις καθυστερήσεις αναφέροντας ότι η Αρχή ξεκίνησε να εξετάζει σε βάθος το θέμα το Νοέμβριο όταν και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου είχε έρθει σε επαφή με την ΕΛΣΤΑΤ από τις 24 Μαΐου του 2016. Ο νόμος όμως που συμπεριλάμβανε τον περιβόητο συντελεστή είχε ήδη ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου.

Παράλληλα, τόνισε ότι ήταν τεράστιες οι δυσκολίες του «εγχειρήματος» και υπεραμύνθηκε την κυβερνητική επιλογή, λέγοντας ότι η διατύπωση φαινόταν ορθή βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας.

«Η διατύπωση της διάταξης στο νόμο υπεβλήθη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και είναι σύμφωνη με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μεθοδολογία δεν είναι ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες έδειχνε ότι ήταν εύστοχη η διατύπωση», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι: «ο συντελεστής δείκτη μισθού σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία είναι σωστός. Εντούτοις δεν υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, γιατί αποκλίνει από το δείκτη κόστους εργασίας, που δεν ταυτίζεται με το δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών. Γι’ αυτό επελέγη με επιστημονικό τρόπο ως ορθότερη μεθοδολογία ο υπολογισμός σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου επιλύεται πλέον το πρόβλημα του μαθηματικού τύπου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν κινδυνεύει η καταβολή των νέων συντάξεων για όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά τις 13/5/2016.

Κονταροχτύπημα με την Εύη Χριστοφιλοπούλου

«Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», σχολίασε από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που κατέθεσε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την τροπολογία Αχτσιόγλου «μπάλωμα» και το νόμο Κατρούγκαλου «εκτρωματικό και μέγγενη» για τους νέους συνταξιούχους.

«Να καταθέσετε την αλληλογραφία με την ΕΛΣΤΑΤ. Γιατί μου κάνει εντύπωση. Αν γνωρίζατε το πρόβλημα και το ανεφάρμοστο γιατί δεν το προβλέπατε στο νόμο; Ή Δεν ξέρατε ή ξέρατε και μας κοροϊδεύετε. Γιατί αν ξέρατε το δύσκολο της διαδικασίας έπρεπε να έχετε ορίσει μεταβατική περίοδο στο νόμο», κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Στη συνέχεια, ο κ.Πετρόπουλος υποστήριξε πως «έχει παρατηρηθεί ότι από τις αιτήσεις που υποβάλλονται για συνταξιοδότηση, κοντά στο 30% απορρίπτονται, για δεν συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να συμπληρωθεί η σύνταξη».

Λίγο αργότερα, παρουσιάζοντας την κυβερνητική τροπολογία για τον υπολογισμό των συντάξεων επιτέθηκε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το υπουργείο δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι δεν υπήρχε στη χώρα δείκτης μεταβολής μισθών.

«Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρόνια δεν κάνατε κάτι το οποίο είναι θεμελιώδες», υποστήριξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top