Αλ. Τσίπρας: «Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών»

«Η Ευρώπη συνθλίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα»

​Την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και των ευθυνών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά και την πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

«Η προσφυγική κρίση δείχνει τις πολιτικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης», είπε.

Σημείωσε ακόμα πως η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μία απόφαση υψηλού ρίσκου, από ό,τι αποδείχθηκε, και έκανε λόγο για μία σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.

Όσο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ��πό τη συνθήκη του Σένγκεν και τη συζήτηση που γινόταν γι’ αυτό, υποστήριξε πως «όλοι αναγνώρισαν ότι η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν δεν ωφελεί κανέναν».

«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων. Η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις. Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός εξήρε επίσης τη στάση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έσωσαν χιλιάδες πρόσφυγες λέγοντας πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας τροφή και ασφάλεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους».

Ξεκαθάρισε πάντως πως η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

«Είμαστε η χώρα που στο πλαίσιο του δυνατού, καταφέραμε να μετατρέψουμε μία δύσκολη κατάσταση σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση», είπε και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Σ’ αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή. Είναι αναγκαία μια δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις», είπε.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ, ο Α. Τσίπρας επεσήμανε πως η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτ��υσης είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς στην Καγκελάριο Μέρκελ.

«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές. Αυτού του είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ» σημείωσε.

Μάλιστα όπως είπε «την Τρίτη, θα υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στο τουρκικό έδαφος».

«Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας απεύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση και χαιρέτισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δεν επικράτησε η λογική της Χρυσής Αυγής, αλλά η λογική της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών, και πρόσθεσε ότι στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, με την κυβέρνηση να αναμένει ακόμη 20.000.

Σύντομα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ.

Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα.

«Το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Δε θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος», τόνισε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top