Γ. Βαρβιτσιώτης: «Ας μην ακυρώσουμε τις θυσίες χρόνων σε μί�� ημέρα»

Παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της ΝΔ, για το δημοψήφισμα

​Παρέμβαση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, έκανε σήμερα ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι και ο τελευταίος εν ζωή υπουργός της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή που υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

«Έζησα την προσπάθεια του Έθνους μας να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Εμφυλίου. Ασπάστηκα, από την πρώτη στιγμή, το 1961, το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μια Ελλάδα με κατοχυρωμένη Εθνική ασφάλεια, ισχυρή Δημοκρατία και ανεπτυγμένη οικονομία. Στάθηκα δίπλα του στην ιστορική υπογραφή στο Ζάππειο, το 1979, με την οποία η πατρίδα μας πέτυχε να συνδέσει την ιστορική της εξέλιξη με την ενωμένη Ευρώπη», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις που ακολούθησαν για τον τρόπο που αντιλήφθηκαν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

«Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν εκμεταλλεύτηκαν μόνο δικαιώματα από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Παρέβλεψαν υποχρεώσεις και δυνατότητες που απορρέουν από αυτήν. Ελλάδα και Ευρώπη οδηγήθηκαν σε λάθη, που τις οδυνηρές τους συνέπειες πληρώνουμε σήμερα. Πίστευα πάντα ότι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία ζημιώνουν την κοινωνία. Τη διχάζουν. Της αποκρύπτουν την αλήθεια. Της προκαλούν παθογένειες», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία. Είμαι εδώ για να εκφράσω την αγωνία μου για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Οι οδυνηρές θυσίες δ��μιουργούν, δικαιολογημένα, σε πολλούς συμπολίτες μας έντονους συναισθηματισμούς. Σε κρίσιμες αποφάσεις, όμως, οι συναισθηματισμοί παραπλανούν. Συνήθως μας οδηγούν σε λάθος επιλογές. Μας στρέφουν ενάντια σε όσα με κόπο κατακτήσαμε. Μας στρέφουν ενάντια στο ίδιο μας το μέλλον.

Σήμερα, ο κίνδυνος να βρεθούμε εκτός Ευρώπης είναι ��ρατός όσο ποτέ. Χωρίς την Ευρώπη και χωρίς συμμάχους, αφήνουμε την πατρίδα μας απροστάτευτη και μόνη σε μια ασταθή γειτονιά. Χωρίς την Ευρώπη, στερούμε από τη χώρα μας κάθε δυνατότητα για έξοδο από την κρίση. Χωρίς την Ευρώπη, οι νέες γενιές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο μέλλον. Η θέση της Ελλάδας, το αύριο των παιδιών μας, είναι στην Ευρώπη. Για να ενταχθούμ�� σ’ αυτήν, χρειαστήκαμε 18 χρόνια προσπαθειών. Για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, όλοι μας καταβάλαμε θυσίες. Ας μην τις ακυρώσουμε σε μια μόνο ημέρα. Εμείς οι Έλληνες, ενωμένοι πετυχαίναμε πάντα.

Γι’ αυτό την Κυριακή λέμε ναι στην Ελλάδα και όχι στο διχασμό. Λέμε ναι στην Ευρώπη και σε όσα πετύχαμε ενωμένοι. Λέμε “ναι" σε όσα ενωμένοι θα πετύχουμε ξανά».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top