Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά 

Δώρο Χριστουγέννων: υποχρεωτικά μέχρι αύριο (21/12) η καταβολή του  

Χριστούγεννα κατάστημα
Εργασία Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζόμενων (φωτογραφία Ευρωκίνηση/ Γ. Παναγόπουλος)   

Για το τι ισχύει για τον τρόπο αμοιβής των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενημερώνουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε ανακοίνωσή τους η  ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), όπως επίσης και για το μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων.  

Ζεστάθηκε η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Αθήνα

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν:  

•    Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες προβλέπονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας από το νόμο είναι οι εξής: η  25η Δεκεμβρίου  (Χριστούγεννα), η 26η  Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου  (εορτή των Θεοφανίων).
•    Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
•    Οι υποχρεωτικές αργίες της 25ης Δεκεμβρίου 2022 και της 1ης Ιανουαρίου 2023, που συμπίπτουν φέτος με ημέρα Κυριακή, δεν μετατίθενται σε άλλη ημέρα.  
•    Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
•    Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

«Βρέχει» πληρωμές: Πότε πληρώνονται Δώρα, συντάξεις, επιδόματα

Αμοιβη ημερών υποχρεωτικής αργίας Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς 

Χριστούγεννα: Κάποιοι λόγω της φύσης της εργασίας του θα δουλέψουν και ανήμερα της γιορτής

Χριστούγεννα: Κάποιοι λόγω της φύσης της εργασίας του θα δουλέψουν και ανήμερα της γιορτής (φωτογραφία Πεδίου του Άρεως/Περιφέρεια Αττικής) 

•    Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν  κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους. 
•    Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα  οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν 
2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό: 
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν 
β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί  του νομίμου ωρομισθίου  τους για όσες ώρες απασχοληθούν . 

Υπενθυμίζεται ότι για την εργασία άνω των 5 ωρών σε ημέρα Κυριακή υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) διάρκειας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας . 

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Μέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων    
  

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου . 

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Υπολογισμός online με app εφαρμογή

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. 

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.


  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top