«Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για 20.000 κατοικίες με επιδότηση έως 90%

Ποιους αφορά, ποιες εργασίες επιδοτούνται

Μεταξύ των εργασιών που περιλαμβάνονται επιδοτείται η τοποθέτηση κουφωμάτων, τεντών, συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, μπόιλερ, αλλά και η αγορά απλών οικιακών συσκευών / Βίντεο: Mega

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους», μέσω του οποίου αναμένεται περίπου 20.000 νέοι να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για ανακαίνιση κατοικιών, που ανήκουν σε νέους.

Μεταξύ των εργασιών που περιλαμβάνονται επιδοτείται η τοποθέτηση κουφωμάτων, τεντών, συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, μπόιλερ, αλλά και η αγορά απλών οικιακών συσκευών.

Ποιους αφορά

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 1ης/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Σε διαβούλευση την Πέμπτη    

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

•         Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».

•         Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Τιμές ρεύματος: Τις «φρενάρουν» οι κρατικές επιδοτήσεις 

Ταυτόχρονα, επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη, ενώ αποκλείονται οι αιτήσεις που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

«Εξοικονομώ - Ανακαινίζω»: Τα κριτήρια και τα ποσοστά της επιδότησης

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι, αντίστοιχα, οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση).

Ειδικότερα:

-  Για το σκέλος του «Εξοικονομώ» ορίζονται 4 εισοδηματικές κατηγορίες:

   1.έως 5.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000 οικογενειακό

   2. 5.000 -10.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 10.000-20.000 οικογενειακό

   3.10.000 -20.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 20.000-30.000 οικογενειακό

   4. 20.000 -30.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή 30.000-50.000 οικογενειακό

-   Για το «Ανακαινίζω» το εισοδηματικό όριο είναι 20.000 ευρώ για όλους και επιπλέον το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 Euro

Επιδότηση ρεύματος: Θα συνεχιστεί για το 90% των αυξήσεων στα νοικοκυριά 

Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία.

Ποιες εργασίες επιδοτούνται

Όσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, συσκευές smart home, αλλά και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα:

1.      Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ για Νέους»: Έως 25.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

2.      Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω για Νέους»: Έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή το σκέλος της ανακαίνισης, περιλαμβάνουν ανακαίνιση χώρων μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

Καλάθι του νοικοκυριού με κρέας και ψωμί δήλωσε ο Παπαθανάσης   

Ο οδηγός του προγράμματος δημοσιεύεται σήμερα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα ακολουθήσει συγκεκριμενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων, ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-39 ετών στοχεύει να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης- κλιματισμού.

Σκρέκας: Δίνουμε κίνητρα για να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν τις κατοικίες του οι νέοι

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Δ.Ε.Θ. το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα στεγαστική πολιτική, "Σπίτι μου!". Σε εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας, θέτουμε σε τροχιά υλοποίησης το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, δίνοντάς τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα σε νέους από 18-39 ετών, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να τις ανακαινίσουν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Δημιουργούμε το απαραίτητο πλαίσιο ώστε οι νέοι μας να μειώσουν το ενεργειακό κόστος στο σπίτι τους, με στοχευμένες ενεργειακές παρεμβάσεις, και να αποκτήσουν μια σύγχρονη κατοικία, που αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερη ποιότητα ζωής. Στεκόμαστε δίπλα στους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους και δίνουμε λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top