Ρεύμα: Πώς γίνεται αλλαγή παρόχου – Τι ισχύει για χρέος και πέναλτι

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστείτε - Η ευνοϊκή διάταξη έως το 2023

Να αλλάζουν πάροχο για το ρεύμα χωρίς να πληρώνουν οποιοδήποτε πρόστιμο, ποινή ή ρήτρα μπορούν οι καταναλωτές μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο του 2023.

Αυτό προβλέπουν οι έκτακτες ρυθμίσεις του νόμου 4951/2022 για την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή».

Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας βάζει η Ευρώπη - Στις 14/9 οι ανακοινώσεις

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μήνα – μήνα τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος και αλλάζουν αναλόγως τον πάροχο.

Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο εξετάζει η ΕΕ – Τα τρία σενάρια

«Είναι λίγο δύσκολο να ξέρεις το τελικό ποσό εάν θα είναι συμφέρον ή όχι, έτσι όπως ανακοινώνονται οι τιμές», εξηγεί η δικηγόρος Αριάδνη Δούκα.

Τι δικαιολογητικά χρειάζεστε για αλλαγή παρόχου ρεύματος

Τα χαρτιά που χρειάζονται για την αλλαγή παρόχου είναι τα εξής:

  Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.

Πλαφόν στην τιμή του ρεύματος σχεδιάζει η Ευρώπη

  Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.

-    Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία).

-    Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.

Εάν η διαδικασία γίνει από εξουσιοδοτημένο άτομο, τότε αυτό πρέπει να έχει μαζί του:

Ποιες συσκευές «καίνε» περισσότερο ρεύμα – Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

-    Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή (Εκκλησία, Δημόσιο, Πρεσβεία κλπ.) ή Αστυνομική Αρχή.

-    Διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής, Αστυνομική ταυτότητα.

Τι πρέπει να προσέξετε στον νέο πάροχο που θα επιλέξετε

Σύμφωνα με την κυρία Δούκα, πρέπει να δώσετε προσοχή σε 5 σημεία:

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μήνα – μήνα τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος και αλλάζουν αναλόγως τον πάροχο.

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μήνα – μήνα τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος και αλλάζουν αναλόγως τον πάροχο / Eurokinissi

/Μηνιαία πάγια χρέωση 5 ευρώ

-    Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν στη σύμβαση, αν τα πάγια των 5 ευρώ σε πρώτη φάση αναφέρονται σε κάποιους μήνες ή αναφέρονται για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό που πρέπει να αναφέρεται είναι πως τα 5 ευρώ ισχύουν για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση με απώτερο χρονικό διάστημα τον Ιούλιο του 2023.

Οικονόμου: Δεν υπάρχει σχέδιο για διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα

Εκπτώσεις παρόχων ρεύματος

-    Οι τιμές που δίνουν οι πάροχοι πρέπει να είναι διακριτές από τις εκπτώσεις που δίνει η κρατική επιδότηση. Έχουμε μία έκπτωση που δίνει το κράτος με τη μορφή επιδότησης. Αν δίνει κάποια έκπτωση ο πάροχος, τότε αυτή είναι επιπλέον. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτό, ιδιαίτερα στην τιμή χρέωσης. Να δώσω ένα παράδειγμα, όπως η έκπτωση συνέπειας. Αν πληρώνεις εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς έχεις κάποια έκπτωση. Αυτή πρέπει να είναι διακριτή από την κρατική επιδότηση.

Κυβερνητική πηγή στο Star: Μετρημένο στη ΔΕΘ οτιδήποτε πέραν της ενέργειας

Όριο στις κιλοβατώρες

-    Κάποιοι πάροχοι μπορεί να δίνουν μία ελκυστική τιμή για ένα χρονικό διάστημα ή για καποιες κιλοβατώρες (πχ. 500 - 1.000 κιλοβατώρες) και από εκεί και πέρα η τιμή αυξάνεται και μάλιστα αρκετά. Πρέπει να δούμε με προσοχή τι λέει η σύμβαση. Παραδείγματος, μπορεί να γράφει πως εάν ξεπεράσουμε αυτές τις 500 – 1.000 κιλοβατώρες, η αυξημένη τιμή θα ισχύει και για αυτές τις κιλοβατώρες.

Γεωργιάδης: Κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση

-    Κάποιοι καταναλωτές έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση, π.χ. έκανε κάποιος συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2022. Αυτό επ' ουδενί δεν μπορεί να αλλάξει (αν είναι ετήσιο το συμβόλαιο) μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Κάποιοι πάροχοι επιχείρησαν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια και να επιβάλουν τις νέες χρεώσεις. Αυτό είναι μη νόμιμο.

Ρήτρα αποζημίωσης

-    Κάποια συμβόλαια προβλέπουν πως εάν ο καταναλωτής φύγει και πάει σε άλλο πάροχο, πριν τη λήγη της συμβατικής διάρκειας του συμβολαίου, θα πληρώσουν ρήτρα. Αυτό δεν είναι νόμιμο, οι καταναλωτές πρέπει να ζητήσουν να εξαλειφθεί από το συμβατικό κείμενο, αν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top