Ακρίβεια: Νέο κύμα αυξήσεων σε γάλα, τυρί και γιαούρτι

Γεωργαντάς: Εξετάζουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη

Νέο κύμα αυξήσεων ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την αγορά τους επόμενους μήνες.

Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, τα γαλακτοκομικά  θα είναι… από τους πρωταγωνιστές των αυξήσεων.

«Οι τιμές στην πρώτη ύλη, το αγελαδινό γάλα έχουν αυξηθεί πάνω από 30% σε έναν χρόνο, με την τιμή να πηγαίνει στο 0,50 ευρώ ανά λίτρο, από 0,38 ευρώ πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΡΙ – ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος, μιλώντας στο «Βήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος είναι η τεράστια αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Ακρίβεια: Το σχέδιο για μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και κρέας

Ήδη, το γάλα έχει «τσιμπήσει» μέσα σε λίγες εβδομάδες 10 λεπτά, καθώς από 1,38 ευρώ, που ήταν στις αρχές Μαρτίου, διαμορφώνεται πλέον στα 1,48 ευρώ (αύξηση 7,24%).

Στα ύψη το κόστος μετακίνησης των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας

Στο γιαούρτι η συσκευασία των 500 γραμμαρίων το ίδιο διάστημα παρουσιάζει αύξηση κατά 13,1 % ενώ στο τυρί φέτα η αύξηση φθάνει το 7,85% (συσκευασία των 400 γραμμαρίων) .

Γεωργαντάς: Εξετάζουμε τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη

Εκτός από τα γαλακτοκομικά, μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στο αλεύρι.

Ενδεικτικά μέσα στο τρίμηνο που διαρκεί η γεωπολιτική κρίση, η τιμή για 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει αυξηθεί κατά 31,25% (από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου, η μέση τιμή ανέβηκε στο 1,68 ευρώ την 1η Ιουνίου).

Ακρίβεια: Τιμή... γκουρμέ πιάτου το σουβλάκι - κοντεύει τα 4 ευρώ!

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη, όπως το ψωμί.

Ψωμί και αρτοποιήματα

H τιμή για 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει αυξηθεί κατά 31,25% μέσα σε τρεις μήνες, παρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του ψωμιού / Eurokinissi

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τα ζητήματα και κάνει παρεμβάσεις, το θέμα του ΦΠΑ είναι ότι, δημιουργεί μεγάλο κενό στα δημοσιονομικά, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Είναι όμως ένα μέτρο που εξετάζεται», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Ακρίβεια: Πόσο αυξήθηκαν ψωμί, κουλούρι και τσουρέκι

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε πως και με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, φάνηκε μόλις λίγο η διαφορά στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές.

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από 12 χρόνια

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε πως μετά την παρέμβαση στο ρεύμα, με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Ιουλίου, «θα δούμε ότι θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top