Ακρίβεια: Το σχέδιο για μείωση ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα και κρέας

Εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη, είχε τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τον Απρίλιο / Πηγή βίντεο: Mega

Σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενςη Αξίας) σε σειρά βασικών τροφίμων έχει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

Η μείωση θα είναι από το 13%, που είναι σήμερα, στο 6% για σειρά προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας και θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γεωργιάδης: Εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε βασικά είδη

Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών στα βασικά είδη διατροφής - μετά τη σημαντική παρέμβαση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου - και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού το επόμενο δίμηνο.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε με παραδείγματα πόσα χρήματα θα πάρετε

Η μείωση του ΦΠΑ σε περιορισμένο αριθμό τροφίμων χαρακτηρίζεται ως ύστατη λύση στο ράλι τιμών και πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι, αργά ή γρήγορα, μια τέτοια κίνηση θα καταστεί μονόδρομος.

Σούπερ μάρκετ ψώνια

Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι από το 13%, που είναι σήμερα, στο 6% για σειρά προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας και θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν την εξάμηνη παράταση -μέχρι το τέλος του 2022- των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (στο 13%, από 24%) σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές.

Αύριο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Το δημοσιονομικό κόστος της παράτασης ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Αναδρομικά ρεύμα: Πώς θα πάρουν την επιδότηση οι φοιτητές

Όμως, και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Δανία, όπου τα τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 25% και ακολουθούν η Λιθουανία με 21%, η Βουλγαρία με 20%, η Εσθονία και η Φινλανδία με 14%, ενώ στην Ελλάδα, ως γνωστόν, κάποια τρόφιμα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και κάποια με 24%.

Χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top