Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Λήξη στις 20 Αυγούστου - Θετική η εισήγηση της Κομισιόν

Παγκόσμιο ντόμινο τρόμου: Πληθωρισμός, ύφεση, έλλειψη τροφίμων / Βίντεο από το Δελτίο Ειδήσεων του Star

Θετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. «Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022», αναφέρει η έκθεση. 

Ακρίβεια: Τιμή... γκουρμέ πιάτου το σουβλάκι - κοντεύει τα 4 ευρώ!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας, καθώς και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι αρχές ολοκλήρωσαν μια σειρά από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους τομείς της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης και συμφώνησαν για την επέκταση της εντολής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα, της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, του κτηματολογίου, της κωδικοποίησης της εργασίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για τo Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την αποδέσμευση της επόμενης δέσμης μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική. 

Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.  

Νταβός: Η Oxfam υποστηρίζει ότι πρέπει να φορολογηθούν οι πλουσιότεροι

Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση που διέπει την εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων.  

Θετική είναι η εισήγηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναφέρει ότι ίσως λήξει τον Αύγουστο του 2022

Υπερβολικές ανισορροπίες 

Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες. Οι τρωτότητες σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση και υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.  

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ συνέχισε τη μείωσή του, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την ατελή ανάκαμψη από την απότομη πτώση του εξωτερικού τουρισμού το 2020 και αναμένεται να παραμείνει σαφώς αρνητικό φέτος και το επόμενο έτος.  

Χρήστος Σταϊκούρας: Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup & Ecofin

Η καθαρή εθνική επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, αντανακλώντας σε σημαντικό βαθμό το χρέος που κατέχουν κυρίως πιστωτές του επίσημου τομέα. Μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ χάρη στην οικονομική ανάπτυξη και τις εισροές σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Παρά τη σημαντική πρόοδο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της οικονομικής προσαρμογής και την εξάλειψη των τρωτών σημείων.  

Η επιτυχής εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top