Δίμηνη παράταση στις δηλώσεις για κληρονομιές και γονικές παροχές

Παρατείνεται μέχρι 26 Φεβρουαρίου

Σπιτάκι χρήματα

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Η παράταση διευκολύνει τους φορολογούμενους, των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τα τεκμήρια και επειδή δεν μπορούν  να καλύψουν τη διαφορά πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρου.

Πρώτη κατοικία: Γονικές παροχές και δωρεές χωρίς φόρο

«Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του μηνός Νοεμβρίου 2020 ή λήγει εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή», αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Βάσει της νομοθεσίας, για τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.ά)  ή τρίτους σε φορολογούμενο, ο αυτός μπορεί με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους. 

Μισό φόρο θα πληρώσουν το 2021 χιλιάδες επαγγελματίες

Επειδή όμως, για φέτος παρατάθηκε για ένα δίμηνο η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, και εκείνες που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου, θα «μετράνε» κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Υπόχρεος για κατάθεση δήλωσης φόρου δωρεάς είναι ο δωρεοδόχος (αυτός που δέχεται τη δωρεά) εφόσον η δωρεά δεν έχει καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Σε διαφορετική περίπτωση, είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης, όλοι οι συμβαλλόμενοι.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top