Νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων του δήμου Αθήνας

Δράσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων

Ο Κώστας Μπακογιάννης

Να στηρίξει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες την οικονομία της πόλης θέλει ο δήμος Αθηναίων, με ένα ευρύτατο πλέγμα μέτρων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που προέρχονται κυρίως από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Στόχος είναι να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις της Αθήνας και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, που κινδυνεύουν από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση. 

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Σε συνεργασία με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, καταρτίστηκε ένα δυναμικό πρόγραμμα προκειμένου να υποστηριχθεί το εμπόριο, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και του τουρισμού, με στόχο τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και την επόμενη μέρα η οικονομία της πόλης να παραμείνει ζωντανή.

Το σχέδιο δράσης του Δήμου Αθηναίων εστιάζει σε τέσσερις παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας της Αθήνας: Επιχειρηματικότητα - Απασχόληση και κοινωνική συνοχή - Πολιτισμός – Τουρισμός και Ψηφιακό Μέλλον – Καινοτομία.  

Οι τέσσερις αυτοί τομείς περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης ιδιαίτερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. Σήμερα στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης συζήτησε για το πρόγραμμα αυτό με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη. 

Οι τέσσερις κεντρικοί άξονες του σχεδίου που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα είναι: 

Επιχειρηματικότητα

•    Αναβάθμιση ψηφιακών εργαλείων παροχής υπηρεσιών των θεσμικών και παραγωγικών φορέων προς τα μέλη τους (Προϋπολογισμός: 1.000.000€)

•    Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας για τη βελτίωση της εικόνας τους (Προϋπολογισμός: 5.000.000€)

•    Δημιουργία επενδυτικής ταυτότητας της πόλης (Invest in Athens) και ίδρυση και λειτουργία του Athens Film Office για την προσέλκυση μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στην πόλη (Προϋπολογισμός: 1.000.000€)

•    Συνεργασία με το ΕΒΕΑ για τη στήριξη της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας (Business Angels Network Greece)

•    Υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω: 

α) Της διαδικτυακής πλατφόρμας για τη δωρεάν προβολή προσφορών (Athens is Back) και δωρεάν στάθμευσης στα δημοτικά πάρκινγκ για τους καταναλωτές 

β) Της δημιουργίας χάρτη και οδηγού Athens Shopping σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

γ) Του σχεδιασμού ενός πρότυπου ανοιχτού κέντρου εμπορίου στην οδό Πατησίων (Open Mall Πατησίων) 

δ) Της δημιουργίας Συμφώνου Ποιότητας των καταστημάτων της πόλης (Προϋπολογισμός: 3.000.000€)

•    Διοργάνωση του 1ου Innovation Summit για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης (Προϋπολογισμός: 300.000€)

•    Συντονισμός δημιουργίας θεματικών Clusters σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επιχειρηματικότητας (Προϋπολογισμός: 600.000€)

•    Στήριξη της πρωτοβουλίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «Agora Athens» (ανασχεδιασμός ταυτότητας, διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) - Προϋπολογισμός: 300.000€

Απασχόληση - Κοινωνική Συνοχή

•    Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για άνεργους (Skills on demand) – Προϋπολογισμός 2.400.000€

•    Δημιουργία ισχυρού δικτύου αλληλεγγύης (Open Social Net) για τη διασύνδεση των κοινωνικών δομών του Δήμου με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών (Προϋπολογισμός: 1.800.000€)

•    Ενίσχυση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Προϋπολογισμός: 2.500.000€)

Πολιτισμός – Τουρισμός

•    Ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική δημιουργία και έκφραση (Προϋπολογισμός: 7.700.000€)

•    Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής και Διαχείρισης του προορισμού σε B2B & B2C κανάλια (Προϋπολογισμός: 9.500.000€)

•    Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού (Προϋπολογισμός: 600.000€)

•    Ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) με τον ΣΕΤΕ και ιδιωτικούς φορείς (This is Athens & Partners). 

•    Στρατηγικές συνεργασίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συνεδρίων και Εκθέσεων (ICCA), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διοργανωτών Συναντήσεων (Meetings Professionals International) και με το Global Sustainable Tourism Council.

Ψηφιακό Μέλλον-Καινοτομία

•    Ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του Athens Digital Lab (Προϋπολογισμός: 120.000€)

•    Ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους (Προϋπολογισμός: 1.000.000€)

•    Δημιουργία ηλεκτρονικής «Κάρτας Πόλης» (Προϋπολογισμός: 1.200.000€)

«Έχουν ειπωθεί πολλά για το κακό, που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η κρίση της πανδημίας. Έφτασε όμως η ώρα της αντίδρασης. Έφτασε η ώρα των πράξεων. Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται στην μεγάλη πρόκληση των καιρών. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναπροσαρμόζει την στρατηγική του στην παρούσα συγκυρία και επενδύει άμεσα στην στήριξη και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης», είπε – μεταξύ άλλων – ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top