Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους 748 εκ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup!  

Απόδοση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα    

Eurogroup

Το Eurogroup ενέκρινε δόση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 748 εκ.Ευρώ κατά την αποψινή του τηλεδιάσκεψη. 

Αποφασίζει για τη δόση των 748 εκ. ευρώ στην Ελλάδα το Eurogroup

Το πακέτο των 748 εκ.Ευρώ περιλαμβάνει την απόδοση κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAs - SMPs) και την κατάργηση περιθωριακού επιτοκίου των δανείων του EFSF, στη βάση της συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους του Αυγούστου του 2018. Η εκταμίευση υπόκειται σε εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης, αρκετές σε κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Το ΔΣ του ΕSM καλωσορίζει τα διδάγματα της έκθεσης Αλμούνια για την Ελλάδα

Η Ευρωομάδα συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της.
Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσαν οι Υπουργοί: "όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα".

Όπως σημειώνουν, με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από αυτές που θα πληγούν περισσότερο στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.

"Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους πρωταρχικούς στόχους πλεονασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα βασικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Η ενημερωμένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές υπόλοιπο θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021", αναφέρουν.

Οι Υπουργοί υπενθυμίζουν σε αυτό το πλαίσιο τη δήλωση της 16ης Μαρτίου 2020 όπου συμφωνήσαν ότι «… οι αυτόματες ελλείψεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που οφείλονται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλείονται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ".

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για εκταμίευση 748 εκ. ευρώ από τα ομόλογα

"Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταρρύθμισης, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία", αναφέρουν οι Υπουργοί Οικονομικών. 

Όπως τονίζουν, "η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης".

"Θα είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού", προειδοποιύν. 

"Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ΜΕΔ , με τη νομοθεσία ενός αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020", αναφέρουν. 

"Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας", σημειώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει "την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει η έξαρση του κορωνοϊού, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει αποδέσμευση της τρίτης δόσης μέτρων του χρέου".

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών, και στη συνέχεια το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση.  Η επόμενη συζήτησή για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top