Αλλαγές στο αφορολόγητο: Πόσες αποδείξεις θα χρειαζόμαστε για το 2019

Αύξηση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αλλαγές στο ύψος των δαπανών για το αφορολόγητο αλλά και στο όριο για τις αγορές με μετρητά σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή.

Η Καραγιώργη Σερβίας θέλει να αυξήσει κατά 50% το όριο για τις ελάχιστες απαιτούμενες δαπάνες μισθωτών και συνταξιούχων, προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου, που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Τι αλλάζει από το νέο έτος στο αφορολόγητο

Έτσι, από 10%, 15%, και 20% που είναι το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να γίνουν με «πλαστικό χρήμα» για εισοδήματα, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση σε:

  • 15% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
  • 20% για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
  • 25% για εισοδήματα από 30.001 και άνω

Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να κατέβει στα 300 ευρώ το όριο για τις συναλλαγές με μετρητά. Σήμερα, επιτρέπονται αγορές με μετρητά μέχρι τα 500 ευρώ.

Για πρώτη φορά: Η κυβέρνηση μιλά για ακύρωση της μείωσης στο αφορολόγητο

Τέλος, στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται και καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ολική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα περιορίσει το διοικητικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ θα απελευθερώσει και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top