Τι αλλάζει από το νέο έτος στο αφορολόγητο

Πόσες αποδείξεις θα χρειαζόμαστε για το χτίσιμό του

Περισσότερες δαπάνες και περισσότερες αποδείξεις θα χρειάζονται οι φορολογούμενοι από το νέο έτος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Με διάταξη που αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, θα προβλέπεται υψηλότερο ποσό αποδείξεων, από 25% έως 50%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου, για την έκπτωση φόρου.

Tο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας (από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ) και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών, ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος.

Ειδικότερα, το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να κάνει ένας φορολογούμενος με «πλαστικό» χρήμα (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη κάρτα) ή με τραπεζική μεταφορά, θα αντιστοιχεί:

- στο 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ ( από 10% σήμερα)

- στο 20% για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

- στο 25% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).

Πώς γίνεται η έκπτωση φόρου

Κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

Εάν ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω των καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Υπενθυμίζεται πως από την υποχρεωτική πληρωμή με «πλαστικό» χρήμα για την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και άνω και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top