Αλλάζει το επίδομα ανεργίας – Αυξάνεται και θα το παίρνουν περισσότεροι

Συνολική αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των άνεργων από κυβέρνηση

Πορτοφόλι με χρήματα και μαχαιροπίρουνα

Να χορηγείται σε περισσότερους ανέργους απ’ ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας, θέλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, σήμερα καλύπτεται μόλις το 12% των ανέργων, δηλαδή 150.000 άνθρωποι.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 906.000 ανέργους, εκ των οποίων οι 844.000 είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

«Το σύστημα θα αναθεωρηθεί με βάση τα δεδομένα και σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου» είπε στον ραδιοσταθμό News 24/7 η κα Καραμεσίνη, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θέλει τη συνολική αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων. Υπενθυμίζεται ότι η κα Αχτσιόγλου έχει μιλήσει για - σε εξέλιξη - διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Όπως τόνισε, στο νέο σύστημα θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής οι κατηγορίες που είναι στην πιο ευάλωτη θέση, όπως, παραδείγματος χάριν, οι άνεργοι με αναπηρία.

Η ίδια, αναφέρθηκε στους – περίπου 650.000 – μακροχρόνια ανέργους (δηλαδή, όσους δεν έχουν εργαστεί για περισσότερο από 12 μήνες), σημειώνοντας ότι όσοι είναι άνω των 45 ετών, δύσκολα θα βρουν δουλειά.

Παράλληλα, είπε ότι στο νέο σύστημα θα ληφθεί υπόψη και το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην ανεργία των ανδρών και των γυναικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο του 2018, δύο στους τρεις μακροχρόνια ανέργους είναι γυναίκες (64% - 36% τα ποσοστά με τους άνδρες).

Παράλληλα, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ είπε πως υπάρχει συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top