Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ δήλωσε σήμερα ότι έδωσε οδηγίες στον στρατό να ενεργήσει με τρόπο ώστε το σκάφος Madleen, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της ρημαγμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας και στο οποίο επιβαίνουν ακτιβιστές μεταξύ των οποίων η Σουηδέζα οικολόγος Γκρέτα Τούνμπεργκ, να μην φθάσει στη Γάζα.
«Έδωσα οδηγίες στον IDF (τον στρατό του Ισραήλ) να ενεργήσει με τρόπο ώστε το Madleen να μη φθάσει στη Γάζα. Στην αντισημίτρια Γκρέτα και στους φίλους της, λέω ξεκάθαρα: γυρίστε πίσω, γιατί δεν θα φθάσετε στη Γάζα», δήλωσε ο Κατζ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του.
«Το Κράτος του Ισραήλ δε θα επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Χαμάς, μια φονική τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει τους ομήρους μας και διαπράττει εγκλήματα πολέμου», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
«Διακόπτουν τις επικοινωνίες για να μας επιτεθούν»
Νωρίτερα, σε μήνυμα που ανέβασε στα social media, ακτιβιστής που βρίσκεται στο σκάφος, ανέφερε ότι το Ισραήλ ξεκίνησε να αποκόπτει τις επικοινωνίες τους και ότι έχουν την αίσθηση πως ετοιμάζουν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους.
«Μπλοκάρουν την επικοινωνία μας με σκοπό να προετοιμαστούν για επίθεση. Παρακαλώ κοινοποιήστε αυτή την πληροφορία και κινητοποιηθείτε για να ασκήσετε πίεση για να σταματήσουν να διαπράττουν έγκλημα πολέμου», είπε σε μήνυμά του.
Το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, γνωστή ακτιβίστρια για το κλίμα, είναι μεταξύ των ακτιβιστών που επιβαίνουν στο Madleen, το οποίο διαχειρίζεται ο Συνασπισμός Στoλίσκου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition).
Η Τούνμπεργκ είπε πως εντάχθηκε στο πλήρωμα του Madleen για να στείλει μήνυμα ενάντια στην παράνομη πολιορκία και τα κλιμακούμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και για να τονίσει την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Έχει απορρίψει προηγούμενες κατηγορίες του Ισραήλ για αντισημιτισμό.
Madleen: Μεταφέρει συμβολική ποσότητα βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, όπως ρύζι και βρεφικό γάλα σε σκόνη
Το πλοίο αναχώρησε από τη Σικελία την περασμένη Κυριακή (1/6) για μια αποστολή που έχει ως στόχο να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Το Madleen μεταφέρει συμβολική ποσότητα βοήθειας, όπως ρύζι και βρεφικό γάλα σε σκόνη, ανέφερε ο FFC.
Δείτε την πορεία του Madleen σε πραγματικό χρόνο ΕΔΩ
Ποιοι είναι οι ακτιβιστές που επιβαίνουν στο Madleen
Εκτός από την Τούνμπεργκ, στο σκάφος επιβαίνουν άλλα 11 μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων η Ρίμα Χασάν, Γαλλοπαλαιστίνια ευρωβουλευτής της Αριστεράς, η οποία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο «θα παραμείνουμε σε κινητοποίηση μέχρι το τελευταίο λεπτό - μέχρι το Ισραήλ να διακόψει το ίντερνετ και τα δίκτυα».
«Δεν φοβόμαστε» τους Ισραηλινούς, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα ακτιβίστρια Γιασμίν Ατζάρ, μία άλλη από τους δώδεκα επιβαίνοντες, με τους υπόλοιπους να είναι έξι Γάλλοι, μία Σουηδέζα (σ.σ. η Τούνμπεργκ), ένας Βραζιλιάνος, ένας Ισπανός, ένας Τούρκος και ένας Ολλανδός. «Το μήνυμα που μας στέλνουν δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο στρατός σχεδιάζει να ανακόψει την πορεία του ιστιοφόρου προτού φθάσει στη Γάζα και να το συνοδεύσει στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Στη συνέχεια το πλήρωμα θα απελαθεί.
Το 2010, Ισραηλινοί καταδρομείς σκότωσαν δέκα ανθρώπους όταν επιβιβάστηκαν σε ένα τουρκικό σκάφος, το Μαβί Μαρμαρά, που ηγούνταν ενός μικρού στολίσκου προς τη Γάζα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.